Hirss

Hirsil on palju erinevaid sorte, tuntumad on harilik hirss, itaalia kukeleib, harilik sorgo ja abessiinia lembehein e. teff. Hirsiterad on väiksed ja ümmargused, värvilt hallid, õlgkollased, punakad või valkjad. Enamik sorte jäävad koore sisse isegi peale viljapeksu, teradelt eemaldatakse üksnes kest, mis jäetakse terveks või jahvatatakse helvesteks ning jahuks.

Ajalugu

Hirss pärineb arvatavasti eel-ajaloolisest Põhja-Aafrikast, see on oluliseks toiduaineks ka paljudele hindudele, aafriklastele, hiinlastele ja slaavlastele. Hiinas on hirssi kultuurtaimena kasvatatud ligi kümme tuhat aastat. Piiblilugudest on teada, et Egiptuses valmistati hirsist hapendamata leiba.

Hirsitaim kasvab ka sellistes klimaatilistes tingimustes, kus nisu ja oder ei ole suutelised kasvama. Euroopas tarvitati hirssi laialdaselt keskajal, enne kartuli ja maisi tulekut. Endiselt tarvitatakse seda palju ka tänapäeval, eriti Ida-Euroopas. Peamised tootjad tänapäeval on India, Hiina ja Aafrika.



Tervistavad omadused

Hirss sisaldab valku keskmiselt keskmiselt 10-12%, selle aminohappeline koostis on parem kui nisul, riisil ja maisil. Hirsis on siiski vähe asendamatuid amnohappeid trüptofaani ja lüsiini, viimast leidub peamiselt kaunviljades.

Hirss on hinnatud mineraalide allikas. Hirsiterades on palju fosforit ja magneesiumi, leidub ka kaaliumi, tsinki ja vaske. Samuti on saab hirsist mimesuguseid B-grupi vitamiine (tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6). Omapärase maitse annab hirsile tema kõrge ränihappesisaldus, millel on positiivne mõju kolesteroolitasemele ja luudele.

Hirss on gluteenivaba, seega sobib kasutada nisu jt teraviljade talumatuse korral. Hirss on ka üks väheseid leeliselisi tervilju, seda on väga kerge seedida ja ta on harva allergiat tekitav. Suure kiudainetesisalduse tõttu kaitseb hirss südamehaiguste, diabeedi ning vähi vastu. Hiina meditsiinis on teada hirsi põrna tugevdav toime.

Hirss sisaldab goitrogeene (aine, mis takistab kilpnäärmehormooni moodustamist), seetõttu ei tohi seda regulaarselt tarvitada hüpertüreoidismiga inimesed. Käivad vaidlused selle üle, kas hirssi tsöliaakiahaiged võivad kasutada, sest see sisaldab nisu alfa-gliadiinile sarnaseid prolamiine.


Kasutamine

Hirsi keetmiseks võtke kaks osa vedelikku ühe osa hirsi kohta ja hautage madalal kuumusel - olenevalt hirsi sordist võib selleks kuluda 15-40 minutit. Eelnev vees leotamine lühendab keetmisaega, peale leotamist tuleks hirss kindlasti puhta veega loputada.

Hirsipuder on väga maitsev kookospiimaga või võiga. Sellisele pudrule võib lisada oma lemmikpuuvilju või marju - mustikaid, vaarikaid, maasikaid. Maitsenüansse rikastab ka mitmesuguste seemnete ja pähklite lisamine. Hirsiputru sobib maitsestada ka ürdisoola ja oliivõliga ning sellele võib lisada kergelt hautatud sibulaid, porgandeid ja suvikõrvitsat. Peale raputada parmesani juustu või pärmihelbeid.

Hirsijahust saab teha ka mitmesuguseid maitsvaid kooke ja küpsiseid.


Porgandi-puuviljakook

175 g Primeali täisroosuhkurt
250 g Primeali hirsijahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
4 muna
150 g oliivõli või kookosrasva
500 g riivitud porgandit
150 g mandlilaaste ja/või kookoshelbeid
100 g kuivatatud aprikoose
100 g kuldseid rosinaid
100 g kuivatatud musti ploome
1 spl riivitud apelsinikoort

Vahusta muna suhkruga. Riivi porgandid ja tükelda kuivatatud puuviljad. Sega jahu küpsetuspulbriga. Aseta koostisosad kaussi ja sega ühtlaseks massiks, lisa rasvaine. Määri ka koogivorm rasvainega ja küpseta 175 kraadi juures 50-60 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda.

Via Naturale e-poes saadaolevad tooted:

Hirss 500g 2,49 €* - mahedalt kasvatatud hirss. Päritolumaa Prantsusmaa, tootja Primeal. Keeta kaane all madalal kuumusel umbes 20 minutit.

Hirsijahu 500g 3,05 €* - garanteeritult gluteenivaba. Pärit Prantsusmaalt. Kasutatakse üksinda või koos riisijahuga
gluteenivabade leibade ja küpsetiste tekstuuri ja maitse rikastamiseks.

Hirsimanna 500g 3,65 €* - garanteeritult gluteenivaba. Hirsimannat võib kasutada pudru valmistamiseks (1 osa mannat 2 osa vedeliku kohta, keeta 15 minutit)või segatuna aedviljapüree hulka. Sedasaab kasutada magustoitude valmistamiseks ja gluteenivabade tainaste tegemisel.

Hirsihelbed 500g 3,38 €* - kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest. Hirsihelbeid on auruga eeltöödeldud. Need valmivad kiiresti: tuleb vaid lasta korraks keema ja seejärel hautada kaane all 3 minutit. Helbeid võib kasutada ka müslides, suppides ja köögiviljakotlettides.

Gluteenivaba hirsikoogi küpsetussegu 300g 4,19 €* - Koostis: roosuhkur, hirsijahu-ja manna, täisrasvane mandlipulber, agar-agar. Valmistusjuhend: 50 g sulatatud rasvainet, 3 muna, 1 tl küpsetuspulbrit. Eelsoojendage ahi 180 kraadini, vahustage munad, lisage sulatatud rasvaine, jahusegu ning kergitusaine. Valage 24 cm läbimõõduga vormi ja küpsetage ahjus 20-30 minutit. 

*NB! Hinnad võivad muutuda.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.