Kastan

Kastan

Söögikastan on suurema kreeka pähkli suurune kujult tammetõru meenutav pähkel. Kastan kuulub samasse perekonda  metspähkl,i tammetõru ja pöögiga. Fagicae perekonda kuuluvad taimed on ühed vanimad nii Euroopas, Aasias kui ka Ameerikas, sest nad olid olemas juba enne seda aega, kui kontinendid veel ühtse mandrina eksisteerisid.
 
Kastan õitseb juuni lõpust juuli alguseni ja viljad valmivad tavaliselt septembri lõpus või oktoobri alguses. Kastanitel on õhuke, läikuv mahagonikarva koor. Eestis kasvab vaid söögiks kõlbmatu hobukastan, kuid Prantsusmaal, Itaalias, Ameerikas ja Aasias on väga populaarne söögikastan, millel on hõrk maitse ja tervistavad omadused. Kastanite valmimisperioodil toimuvad lausa kastanifestivalid, kus pakutakse erinevaid kastanitest valmistatud toite.
 

Kastanite toiteväärtus

Põhiline kasu tervisele tuleneb kastani toitainete sisaldusest. Üldiselt on värsked kastanid üsna tärkliselised, sarnanedes maguskartulite või maisiga. Kastani süsivesikute sisaldus on võrreldav kaunviljade omaga, need koosnevad peamiselt tärklisest (85%) ja sahharoosist (15%). Seistes muutub tärklis suhkruteks, mis annab kastanile iseloomuliku õrna magususe. Keetes tõuseb oluliselt kastani toiteväärtus – suureneb nii valkude kui ka suhkrute sisaldus.
 
Kastanid on ainsad madala rasvasisaldusega pähklid (2,26%), samas on neis sisalduvad rasvad peamiselt monoküllastumata rasvhappeid. Uuringud näitavad, et omega-9 rasvhapped aitavad alandada nii üldist kolesteroolitaset kui ka tõsta hea kolesterooli sisaldust veres. Lisaks sellele on kastanid head kiudainete allikad, sisaldades 8,1 g kiudaineid 100 g kohta. Kuidained aitavad kolesteroolitaset alandada sidudes soolestikust üleliigset kolesterooli.
 
Kastanites on rikkalikult mineraalaineid, vitamiine ja fütotoitaineid, mis on tervisele ülimalt kasulikud. Kastanid sisaldavad mangaani, molübdeeni ja vaske, rauda, tsinki ning magneesiumi. Nad sisaldavad ka head annuses kaaliumi (518 mcg / 100 g). Kaalium aitab alandada vererõhku ja mõjub soodsalt südametegevusele.

Samuti sisaldavad kastanid vitamiine B1, B2 ja B6 ning foolhapet. B-vitamiinide koostis kastanis on sarnane nisuterade omaga. Värsketes kastanites on ka C-vitamiini, kuid kuumutud toitudes selle sisaldus langeb selle tase märgatavalt.

Kastan arvatakse olevat antiseptilise mõjuga ning nad ennetavad kehvveresust ning leevendavad kõhuprobleeme.
 
Kastanit on soovitav tarbida järgmistel puhkudel.
  • intensiivsest lihastetööst või alatoitumisest tingitud füüsiline kurnatus. Need tõstavad lihastoonsust, andes energiat ja luues heaolutunde.
  • kasvuperioodidel: head noorukieas lihaste ja skeleti jaoks vajalike kalorite, vitamiinide ja mineraalide allikad.
  • Ateroskleroos ja kardiovaskulaarsed häired: annavad energiat, kuid sisaldavad väga vähe rasva ja naatriumi. Kõrge kaaliumisisaldus aitab ennetada kõrgvererõhutõbe.
  • Kõhulahtisus: eriti just kastanipüree on ideaalne kõhulahtisuse puhul tema kerge kootava ja reguleeriva toime tõttu.
  • Neerupuudulikkus: tänu oma aluselisele toimele soovitatakse neid neerupuudlikkusega inimestele, sest see aitab neutraliseerida vere liigset happelisust
  • Imetavad emad: kastanid soodustavad piima eritust ning on imetavale emale heaks toiduks. 


Kasutamine

Värsketest kastanitest saab valmistada erinevaid soolaseid ja magusaid roogi. Kuna Eesti kliimas kastan looduslikult ei kasva, soovitame siinmail kasutada erinevaid kastanist saadud tooteid nagu kastanijahu ning kastanikreem.
 
Sarnaselt mandlite ja sarapuupähklitega on kastanist saadud jahu gluteenivaba. Seda magusamaitselist jahu saab lisada kookidele, küpsistele ja pannkookidele. Kastanijahu on eriti populaarne Toskaanias, kus seda lisatakse polentale, magusatele leibadele, küpsistele, kookidele, suppidele ja jäätisele.
 
 

Via Naturale e-poes saadaolevad tooted:

Kastanikreem 325g 6,27€* Sobib määrida saiale või sepikule, annab magusa kreemja maitse. Kastanikreemile lisatud suhkur toob esile hõrgu kastani maitse. Sobib kasutamiseks ka kreemide ja küpsetiste valmistamisel. Koostis: toidukastani püree (34 %), vesi, roosuhkur.

Kastanikreem vaniljega 325g 6,27€* Sobib määrida saiale ja sepikule, gurmeeretseptidesse, kasutamiseks kreemide ja küpsetiste valmistamisel.Koostis: toidukastani püree (34 %), vesi, roosuhkur, naturaalne vaniljeekstrakt.

Kastani lilleleivad 125g 3,30 € - krõbedad näkileivad riisi-ja kastanijahust, mida saab süüa küpsise asemel või snäkina endale meelepärase magusa kattega. Garanteeritud gluteenivabad.

Kastanipallid 100g 3,06 € - sobivad hommikusöögiks või vahepalana nautimiseks. Kastanipallikesed on valmistatud riisi-ja kastanijahust ning kastanikreemist, lisatud on toorroosuhkurt ja vaniljekstrakti.

Kastanijahu 500g 6,58€* Kastanijahu on valmistatud kuivatatud magusatest kastanitest. Kastaneid on kuivatatud puutule abil, neid pole suitsutatud. Kastanijahu on kõrge kiudainete sisaldusega.

Kastani-riisi jahu 500g 4,22€* Koosneb riisijahust ja kastanijahust. Hea lisada kookidele ja küpsetistele. Garanteeritud gluteenivaba.
 

*Hinnad võivad muutuda!

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.