Küpsetised

Kristiani pidupäevatort (GV, KV))

8 muna
160 ml täisroosuhkurt
2 näpuotsatäit soola
2 tl vaniljeessentsi
4 tl küpsetuspulbrit
4 spl jaanikaunapulbrit
200 ml tärklist (kartulitärklist)
1 tass kohvi (tordipõhja niisutamiseks)
350 ml fruktoosiga keedetud kirsimoosi
3 banaani
100 ml tahiinit (seesamipasta)
50 ml mett
2 purki kookospiima
½ sidrunit
Marju

Valmistamine:
Tordipõhi: Eralda munakollane munavalgest. Vahusta munavalge koos soolaga. Munakollane vahusta eraldi nõus suhkruga. Lisa vahustatud munakollasele tärklis, vanilje ja jaanikaunapulber. Sega segu ühtlaseks massiks. Seejärel sega aeglaselt segusse vahustatud munavalge. Jaga segu nii mitmeks võrdseks koguseks, kui mitme kihilist torti soovid. Näiteks neljakihilise tordi tegemiseks jaga segu võrdselt neljaks ning küpseta põhjasid igatühte 180oC juures ahjus 10 min või kuni valmimiseni (tordiliku välimuse saamiseks vali ümmargused küpsetusnõud). Jahuta põhjad.

Vaheaine: Püreesta 2 banaani. Sega banaanipüree, tahiini ja mesi ühtlaseks massiks.

Keeda 1 tass kohvi, sõelu puru kohvi st välja. Niisuta tordi alumiseks kihiks jäävat küpsetist kohviga. Määri sellele ühtlase kihina banaani-tahiini-mee segu. Aseta alumisele kihile teine kiht, niisuta kohviga. Määri sellele ühtlase kihina kirsimoosi. Aseta kahele alumisele kihile kolmas koht, niisuta ja määri sellel ühtlase kihina banaani-tahiini-mee segu. Seejärel lisa neljas kiht, niisuta kohviga. Lõika kolmas banaan viiludeks, kata tordi pealmine kiht banaaniviiludega.

Eemalda kookospiimalt paksenenud koorene kiht, lisa sinna 1 spl fruktoosi, pigista sisse ½ sidruni mahl. Kui tegemist on mahedalt kasvatatud sidruniga, siis võid maitse lisamiseks riivida sisse ka natuke sidrunikoort. Vahusta. Kata kook pealt ja külgedelt kookosvahukoorega. Puista kaunistuseks peale marju.


Maimu šokolaaditrühvlid (GV, KV, MV)

Koostisained:
175 g tumedat šokolaadi
2 spl mandlilikööri
40 g palmirasva
40 g fruktoosi
50 g jahvatatud mandleid
50 g jahvatatud šokolaadi

Valmistamine: Pane šokolaad ja liköör kuumaveepanni kohale asetatud kastrulisse, lisa palmirasv ning sega, kuni ðokolaad ja rasv on sulanud. Sega juurde fruktoos ja jahvatatud mandlid. Jahuta segu külmkapis, kuni sellest on võimalik pallikesi vormida. Tee 24 pallikest. Kalla riivitud šokolaad taldrikule ja veereta ðokolaadipalle selle sees. Pane pallid pabervormidesse. Külmikus säilivad kuni 2 nädalat.

“Tagurpidi” ananassikook (GV, KV)

Koostisosad:
50 g rasvainet (nt palmirasva)
1/2 tassi suhkrut
4 ananassiviilu (ketast)
4 munakollast
3/4 tassi suhkrut
poole sidruni mahl ja koor
4 munavalget
3/4 tassi kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine: Sulata rasvaine koogivormis koos ½ klaasi suhkruga. Aseta anassiviilud vormi põhja suhkru sisse ning pane vorm hetkeks kõrvale.

Löö munakollased suures kausis vahule. Sega juurde suhkur, poole sidruni mahl ja riivitud koor. Jätka segamist, kuni taigen on ühtlane, kreemjas. Puhasta mikser ning vahusta eraldi kausis munavalged kõvaks vahuks. Kergete liigutustega sega see munavaht ülejäänud taignasse.

Sega omavahel kartulitärklis ja küpsetuspulber, seejärel sega see ettevaatlikult tainale juurde. Vala saadud segu ananassiviiludele. Eelsoojenda ahi 220 kraadini ning küpseta kooki umbes 30 minutit. Kui kook on valmis, vala see tagurpidi ümber puhtale taldrikule ja lase jahtuda.

Patune shokolaadipirukas (GV)

Koostisosad:
1 tass gluteenivaba jahusegu
50 g rasvainet (nt palmirasv)
1 tass hakitud pekaanipähkleid
200 gr toorjuustu (Philadelphia)
1 tass tuhksuhkrut
1 tass vahukoort
1 pakk gluteenivaba šokolaadipudingit
3 tassi piima (jagatuna osadeks)
riivitud tumedat šokolaadi (või piimašokolaadi)
1 pakk gluteenivaba vaniljepudingit

Valmistamine:
Põhja valmistamiseks sega kokku jahusegu, rasvaine ja pähklid. Suru saadud tainas vormi põhja. Küpseta 25 min 200 C juures. Lase jahtuda. Sega kokku toorjuust, tuhksuhkur ja vahukoor (vahustatuna). (Jäta osa ka koogi kaunistamiseks). Aseta segu kihina koogipõhjale. Sega ðokolaadipuding 1,5 tassitäie piimaga, vala see vahukooresegu kihile. Lase seista 20 minutit külmikus, kuni see veidi hangub. Nüüd sega 1,5 tassitäie piimaga vaniljepuding ja vala see omakorda shokolaadipudingi kihile. Lase veel 20 min külmikus seista. Peale võid panna veel alles jäänud vahukoore ja puistada riivitud shokolaadi. Hoia külmikus kuni lauale viimiseni.

Evelini Õuna-mandlikook (GV, KV)

2 suuremat õuna
0,5 klaasi suhkrut (soovi korral muud magustajat)
1 klaas täistera hirsijahu
2 spl maisijahu või kartulijahu.
2 muna
¼ klaasi kookospiima
maitsestamiseks veidi soola ja vaniljesuhkrut.
50-100 gr kookose- või palmirasva.
50 g mandlilaaste
1 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit

Vahusta mikseriga munad ja suhkur, lisa kookospiim ning sulatatud rasvaine. Mikserda ühtlaseks. Seejärel lisa koos jahuseguga maitseained ja küpsetuspulber. Valmis segule lisa kooritud ja tükeldatud õunad ja madlilaastud. Vala taigen rasvaga määritud vormi, küpseta umbes 220oC juures 35-40 minutit.

“Tagurpidi” õunakook (GV, KV)

Koostisosad:
1/4 tassi rasvainet (nt palmirasva)
1/2 tassi pruuni suhkrut
1/2 tassi valget suhkrut
7–8 kooritud õuna, eemalda südamikud, jäta õunad terveks
kreeka pähkleid
rosinaid
ühe sidruni mahl
5 muna, eralda valged ja munakollased
5 spl suhkrut
1 spl sidrunimahla
4 spl kartulitärklist, sõelutuna

Valmistamine:
Algatuseks sulata rasvaine ja suhkur vormi põhjas. Aseta kooritud õunad suhkru sisse, täida tühjad südamiku kohad rosinate ja pähklitega, vala peale sidrunimahl. Eelsoojenda ahi ning küpseta õunu 30-35 min, kuni nad on pehmed. Vahepeal võib neid suhkrusiirupiga üle valda.

Taigna valmistamiseks vahusta munakollased suhkruga. Sega hulka sidrunimahl ja sõelu juurde kartulitärklis. Vahusta puhta mikseriga eraldi kausis kõvaks vahuks ka munavalged ja sega ettevaatlikult munakollasesegule. Vala saadud segu valminud õuntele ning küpseta ahjus veel 30 minutit, või kuni taigen on küpsenud. Lase koogil jahtuda, enne, kui selle tagurpidi vormist taldrikule keerad. Serveeri kooki jahtununa.

Kodused trühvlid (GV, KV)

125 g kookosrasva
5 spl kakaopulbrit (gluteeni- ja piimavaba)
5 spl tuhksuhkurt (jahvatatud täisroosuhkur)
1 tl vaniljesuhkrut
3 spl kookospiima
Sulata kookosrasv madalal kuumusel õliks. Sega kokku kuivad ained ja lisa juurde kookospiim. Lisa vedel kookosrasv ja mikserda segu, kuni rasv jahtub ning segu muutub kohevaks ja algsega võrreldes heledamaks. Pane segu tunniks-paariks külma. Võta jahtunud segust lusikaga pallikesi ja veereta neid kakaopulbris, säilita kuni lauale andmiseni jahedas. Võib lisada ka kookoshelbeid. Nii saad maitsvad kookospallid.


Küpsetatud õunad (GV, KV, MV)

Koostisosad:
4 tassi kooritud, tükeldatud õunu.
1/3 tassi sidrunimahla
1 tl jahvatatud kaneeli
1/4 tl kardemoni
1/2 tassi või veidi rohkem õunamahla, -siidrit või vett.
1/4 tassi pruuni suhkrut või mett maitseks
50 g sulatatud rasvainet (nt kookoserasv)

Valmistamine:
Koori ja tükelda õunad. Kasta iga tükk sidrunimahla sisse, et õunad pruuniks ei muutuks. Pane õunatükid pannile, raputa peale kaneel, kardemon ja allesjäänud sidrunimahl, millesse on segatud mesi või suhkur. Sega kergelt läbi. Vala pannile just niipalju õunamahla või vett, et panni põhi oleks kaetud. Alanda temperatuuri, kata pann kaanega ja lase õuntel haududa, segades neid iga 4-5 minuti järel, kuni õunad on pehmed, kuid mitte pudrused. Sobib süüa lisandiks vaniljepudingu või -jäätise juurde või vahukoorega.

 

Mahlased kakaoküpsised (GV, KV, MV)

Koostisosad:
2 tassi valget suhkrut.
veidi soola
1,25 tassi gluteenivaba jahu
4 muna
1/4 tassi kartulijahu
2 tl vaniljet
1/2 tassi kakaod (gluteenivaba)
1/2 tassi mett või mingit siirupit
100 g rasvainet (nt palmirasv)
1 tass kreeka pähkleid

Valmistamine:
Sega omavahel kõik kuivained, lisa munad ning siirup/mesi. Lõpuks lisa sulatatud rasvaine. Ära tainast üle klopi. Sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala taigen rasvaga määritud pannile ning küpseta eelsoojendatud ahjus 250o C juures 35-40 minutit. Lase jahtuda, lõika seejärel parajad tükid ning pane 24 tunniks külmkappi. Külmkapis jaguneb niiskus küpsiste sees ühtlasemalt.


Lihtsad kakaoküpsised (GV)

Koostisosad:
¾ tassi võid või rasvainet (võib asendada palmi- või kookosrasvaga. Asendades või palmirasvaga on küpsetised ka piimavabad)
¾ tassi gluteenivaba kakaopulbrit
2 ¼ tassi suhkrut
4 muna
2 tl vaniljet
1, 3 tassi gluteenivaba jahu
1 tass hakitud pähkleid
½ tl gluteenivaba küpsetuspulbrit
¼ tl soola

Valmistamine:
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Määri suur ahjuplaat rasvaga (mitte õliga) ja puista kergelt üle kakaopulbriga (jahu asemel). Sulata rasvaine, lisa sinna kakaopulber, suhkur ja ükshaaval munad. Sega kõik ühtlaseks massiks. Vala ettevalmistatud pannile ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 25 minutit. Kontrolli puust tikuga, kas kook on valmis (valmidust näitab see, kui tiku külge ei jää enam palju shokolaadi.) Koogi servad jäävad veidi kõvemad, keskkoht veidi pehmem.
 

Šokolaadiküpsised (GV; KV)

Koostisosad:
Umbes 20 küpsise valmistamiseks
25g kakod või jaanikaunapulbrit
50g kartulijahu
50g riisijahu
25g kikerhernejahu
25g purustatud mandleid
75g suhkrut
75g rasvainet
1 muna

Valmistamine:
Sega omavahel kokku kõik kuivained . Vahusta muna, lisa sellele rasvaine. Seejärel sega kuivainete hulka. Tee taignast pisikesed pallikesed, aseta küpsetuspaberile ja suru külma vee sisse kastetud kahvli tagumise küljega lapikumaks. Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Küpseta 15-20 minutit.

Võid lisada purustatud pähkleid või muid endale sobivaid lisandeid.

Sveni jõulujäätis (6-8-le inimesele)

Koostisosad:
4 spl brändit
25 g kuivatatud jõhvikaid
25 g kuivatatud mangot
25 g kuivatatud aprikoose
25 g rosinaid
6 dl kookoskoort
50 g tuhksuhkurt (jahvatatud täisroosuhkur)
85 g mandlijahu
25 g kuivatatud pähkleid
1 tl kaneeli

Valmistamine:
Kuumuta ahi 200 C-ni. Sega brändi, kuivatatud jõhvikaid, kuivatatud mangod, aprikoosid, rosinad.
Vahusta kookoskoor 1 spl tuhkusuhkruga, kalla sügavkülmakarpi ja külmuta 2-3 tundi nii, et segad seda iga poole tunni tagant. Sega ülejäänud suhkur mandlijahu, pähklite ja kaneeliga, kalla ahjuplaadile ja küpseta 5-10 min. Jahuta ja peenesta. Sega puuviljad koore hulka ja külmuta veel 2 tundi.
Jäätis säilib sügavkülmas kuni 3 kuud. Jäätis maitseb eriti hästi vahtrasiirupiga süües.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.