Oliiviõli

Oliive peetakse sageli ekslikult aedviljaks, kuigi tegelikult on tegemist puuviljadega. Oliivid on väga rasvarikkad, sisaldades rasvu keskmiselt 20-30 %. Esimesed teated oliivide kohta pärinevad Kreeta saarelt umbes 3000-5000 a.e.Kr, kus neid peeti tarkuse ja rahu sümboliks.Tänapäeval on peamised oliiviõli tootjad Itaalia, Hispaania ja Kreeka.

Tervislikku oliiviõli saadakse oliivide külmpressimise teel – selliselt toodetud õli kvaliteet on kõrgem, kuna madalama temperatuuri kasutamine kindlustab selle, et õli ei rääsuks ja tema maitseomadused säiliksid. Kuna õlidel on kalduvus külge võtta kemikaale, millega neid töödeldakse, on tungivalt soovitatav kasutada vaid orgaanilist oliiviõli. Kuigi külmpressitud oliiviõlis on alles antioksüdandid, mis peaksid takistama selle rääsumist, on ka oliiviõlil teatud tingimustes kalduvus õhu, soojuse ja valguse käes rikneda. Seetõttu peaks õli säilitama väikestes tumedates klaaspudelites. Parimad on just klaaspudelid, kuna metallist ja plastikust anumad võivad eritada õli sisse mitmesuguseid kahjulikke ühendeid.

Erinevad oliivõli tüübid

„Extra virgin“ (neitsioliiviõli), viitab sellele, et tegemist on rafineerimata, vaid korra purustatud ja pressitud oliividest vallmistatud õliga. Neitsiõli peab olema läbipaistev, madala happesusega (alla 0,8 %), maitsevarjundid sõltuvad esmajoones kasutatud viljadest. Sõltuvalt oliivisordist ja kasvupiirkonnast võib õli olla mõrudama, magusama, puuviljasema või rohusema maitsega. Märge „külmpressitud“ viitab sellele, et oliivide kokkusurumine on toimunud aeglaselt ilma kõrgeid temperatuure kasutamata. Samas tuleks silmas pidada, et märkega „külmpressitud“ võib müügil olla ka õlisid, mille tootmisel on temperatuur tõusnud üle 200 °C. See asjaolu tuleneb sellest, et oliivide pressimisele eelnev puhastamine ja purustamine võib toimuda ka suhteliselt kõrgete temperatuuride juures.  Seega tuleks salatiõliks kasutatavat oliiviõli hoolikalt valida. 

Rafineeritud oliiviõli – on saadud happelisemat sorti neitsioliiviõli rafineerimisel, et parandada selle maitseomadusi. Sellist õli on enamasti keemiliselt töödeldud heksaani, fosforhappe või naatriumhüdroksiidiga, mille jääke ei ole võimalik õlist enam täielikult eemaldada. Niisugusest õlist on välja puhastatud enamik kasulikke antioksüdante ja vitamiine ning selle maitseomadused on tagasihoidlikumad. Sellist õli võib kasutada praadimiseks, kuid salatiõlina ei ole seda soovitatav kasutada.

„Virgin oil“ on madala happesusega õli (alla 3 %), mida saadakse oliivide teistkordsel külmpressimisel.

 „Pure olive oil“ tähistab igasugust  100 % oliiviõli. Sageli on see kas teisel pressimisel saadud õli või rafineeritud õli ja neitsioliiviõli segu.

„Pomace olive oil“ (oliivjääkõli). See on rafineeritud oliiviõli, mida on maitsestatud külmpressõliga. Oliivjääkõli on saadud sellest 5-7% õlist, mida ei ole võimalik oliivide külmpressimisel kätte saaada. See õli on oliividest eemaldatud kõrgel kuumusel selliste keemiliste ühendite nagu bensopüreeni abil, millel on avastatud kantserogeenseid ja mutageenseid omadusi.

Tervislikud omadused

Oliivid ja nendest valmistatud õli on ideaalne omega-9 rasvhapete allikas. Samas sisaldab oliiviõli ka looduslikke tokoferoole, mis on heaks E-vitamiini allikaks (1,6 milligrammi teelusika kohta). Oliivid sisaldavad ka mitmesuguseid fenoolseid ühendeid, flavonoide ja muid komponente, mis toimivad antioksüdantidena – just seetõttu on oliiviõli niivõrd tõhus südamehaiguste ennetamisel. Lisaks E-vitamiinile sisaldab oliiviõli ka vitamiine A, D ja K.

Oliiviõli on oluline südamehaiguste, astma, artriidi ja vähi ennetamisel. Kuigi Ameerikas ja Vahemere maades tarbitakse rasvu protsentuaalselt sama palju, on Vahemere maades eelpool märgitud haiguste esinemissagedus tunduvalt väiksem. Põhjus on selles, et oliiviõlis sisalduvad monoküllastamata rasvhapped alandavad üldkolesterooli taset ning vähendavad oksüdeerunud kolesterooli hulka, mis on potentsiaalselt kahjulik meie veresoontele. Uuringud on näidanud, et kolesterooli langetamisel saavutati positiivseid tulemusi just siis, kui oliiviõli tarbimist suurendati loomsete rasvade ja transrasvhapete arvelt – ainuüksi oliiviõli lisamine tavatoidule sellist efekti ei andnud. Kui oliivõli lisatakse loomsete rasvade poolest rikkale menüüle, siis on leitud isegi tema veresoonte spasme tekitavat toimet.

Uuringud on näidanud ka oliiviõli positiivset mõju diabeedi puhul. Neil patsientidel, kes tarbisid oliiviõli, oli veresuhkru tase ühtlasem ning triglütseriidide tase madalam. Oliiviõli tarbivate patsientide tulemused oli paremad kui neil, kes olid madala rasvasisaldusega dieedil, mis ei sisaldanud oliiviõli.

Oliiviõli puhul on teada ka soodne mõju astma, artriidi ja vähi puhul. See tuleneb peamiselt oliiviõli põletikku alandavast toimest tänu monoküllastamata rasvhapete ja antioksüdantide sisaldusele. Ühes uuringus tuli ilmsiks, et oliiviõlil oli rinnavähi ennetamisel toime koguni 46 %  ulatuses ja seda tänu oliiviõlis sisalduvale oleiinhappele.

Kõik need hea toimed on külmpressitud extra virgin oliivõlil ning kindlasti ainult siis, kui tema tarbimisega ei liialdata. Meie rakud vajavad häid küllastamata rasvhappeid, aga liia korral tekivad muutused rakumembraanides.

Oliiviõli kasutamise ideid

  • Itaalia salatikaste: segada kokku palsamiäädikas, oliiviõli, sidruni- või laimimahl ja pune ning valada salatile.
  • Oliiviõli on ideaalne toitude marineerimiseks: proovi seda veiseliha, kana, kala või tofukuubikutega. Extra virigin oliivõliga marineeritud toitu tuleks küpsetada suhteliselt madalal kuumusel (alla 180°C), et õli ei oksüdeeruks.
  • Nirista enne serveerimist aurutatud aedviljadele oliiviõli ja lisa veidi ürdisoola.
  • Küüslaugumaitseline kartulipuder: püreesta eelnevalt ahjus grillitud küüslauk koos keedetud või aurutatud kartulite ja oliiviõliga ühtlaseks massiks, lisa veidi piima või sojapiima, maitsesta soola ja pipraga.
  • Oamääre: püreesta purgitäis ube köögikombainis koos oliiviõli ja 1 küüne küüslauguga. Maitsesta soola, pipra ja ürtidega ning serveeri dipikastme või leivamäärdena.

Via Naturale e-poes saadaolevad oliiviõlid:

Emile Noel külmpressitud oliiviõli 0,5L 7,8€/1 L 12,76 €* – See orgaaniliselt kasvatatud oliividest valmistatud õlii on lisaks kvaliteeditunnustele ka heade maitseomadustega. Tänu unikaalsele puuviljasele maitsevarjundile sobib see ideaalselt aedviljade ja salatitega ning muude vahemereliste roogadega. See õli on saadud üheainsa külmpressimise tulemusena 5,5 kg küpsetest oliividest, mis on pärit Lõuna-Prantsusmaalt Provance’i ja Cevenne’i vahelisest regioonist.

*NB! Hinnad võivad muutuda.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.