Sool

Sool on sõmeratest kristallidest koosnev lõhnatu aine, millel on tugev maitse ja mis lahustub vees. Tavaline lauasool sisaldab 40% naatriumi ja 60% kloori, sellest ka aine teaduslik nimetus - naatriumkloriid. 

Sool on inimorganismi tööks niisama hädavajalik nagu vesi. Õige kogus soola aitab hoida normaalsena verd, vererõhku ning närvi- ja lihasfunktsioone. Küsimus on vaid selles, millist soola ja millises koguses tarbida, et see ka tervislik oleks. Paljud meist teavad, et kõrge naatriumisisalduse ja madala kaaliumisisaldusega toit võib põhjustada vererõhu tõusu ja turseid, kuid tihti ei olda teadlikud sellest, et selline dieet suurendab ka vähiriski. 

Soola tarbimise päevaseks normiks peetakse 3-5 g. Tervisele mõjub halvasti just soola naatriumisisaldus. Ühes teelusikatäies on 5 g soola, millest 2400 mg moodustab naatrium. Suurema osa soolast saame mitte looduslikest komponentidest (5% ulatuses), vaid valmistoitudest ja küpsetamisel lisatud soolast. Soolapuudust esineb üldiselt harva, kuid seda on tuvastatud soolavabal dieedil olevatel taimetoitlastel, higistamise korral, oksendamise ja kõhulahtisuse puhul. 

Uuringud on näidanud, et kõrgvererõhutõve puhul on abiks soolatarbimise vähendamine 2-3 grammile (1,5 mg naatriumi) päevas. Võrdluseks olgu öeldud, et 1 grammi soola saab juba 8 grammist soolaheeringast, 2 grammist puljongipulbrist, 15 g oliividest ning 50 g suitsusingist. 

Soolal ja soolal on vahe

Soolasid on poelettidel müügil mitmesuguseid ning nende vahel on tihti raske valida. Üldine soovitus oleks eelistada võimalikult vähe töödeldud soola, mis sisaldab lisaks naatriumile ka mitmesuguseid teisi mineraale. Näiteks meresool sisaldab peaaegu 80 erinevat mineraali, mida keha vähemal või rohkemal määral vajab. 

 

Kivisool kaevandatakse leiukohtadest, mis on kujunenud ammustel geoloogilistel ajajärkudel mere taandumise tagajärjel. Rafineeritud ehk lauasoola tehaksegi kivisoolast, seda peetakse kõige ebatervislikumaks soolaks, kuna välja on puhastatud kõik kasulikud mineraalained peale naatriumkloriidi. Jämesoola müüakse puhastamata kujul, seetõttu on selles säilinud nii kasulikud kui ka kahjulikud maa-alused looduslikud lisandid. 

Jodeeritud sool on peensool, millele on lisatud joodi. Jodeeritud soola eeliseks on jood, mille puudus ohustab kilpnääret. Naatriumkloriidi hulka pole jodeeritud soolas enamasti vähendatud, mistõttu on selle koostis küllaltki sarnane tavalise lauasoolaga. 

Pansool on mineraalsool, milles on vähem naatriumi kui teistes soolades, kusjuures naatrium on pansoolas osaliselt asendatud teiste mineraalsete sooladega. Samas on pansool mitu korda vähem soolase maitsega ning seda kulub toiduvalmistamisel rohkem, mistõttu kätte saab ikkagi küllaltki suure koguse naatriumi. 

 

Meresool pärineb soolasoodest ja veekogudest, seda võib saada ka suurema soolasisaldusega sisemeredest ja soolajärvedest (Punane meri, Surnumeri, Suur Soolajärv). Päikese ja tuule toimel aurustub sool veest välja. Meresool on pisut hallika varjundiga, sest sisaldab teatud määral ka mitmesuguseid mineraalaineid. Meresoola puhtus sõltub merevee puhtusest, pakenditel on enamasti kirjas soola valmistamise piirkond. 

Himaalaja sool on kaljusool, mis on moodustunud 260 miljoni aasta eest mere taandumise tagajärjel Himaalaja mäestikus. Selle koostisesse kuulub kuni 84 erinevat inimkehale vajalikku keemilist elementi, see on looduslikult puhas ja rafineerimata. 

Rose sool on ladestunud 3 miljonit aastat tagasi 2000 m kõrgusel Boliivia Andides ja säilinud puutumatuna iidse laavakihi all. Soola roosakas värvus tuleneb kõrgemast rauasisaldusest ning võrreldes rafineeritud soolaga on selles kordades rohkem ka inimorganismile vajalikke mineraalaineid: kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi.

Soovitused naatriumi tarbimise vähendamiseks: 

  •  Ära pane soolatoosi lauale 
  • Toidu valmistamisel lisa vähem soola
  • Õpi nautima soolata valmistatud toite
  • Kasuta tervislikumaid soolasid, näiteks rafineerimata meresoola või kaljusoola 
  • Maitsesta toite ürtide, vürtside ja sidrunimahlaga 
  • Vali vähesoolaseid tooteid 
  • Väldi suitsu-, soola- ja konservliha ja -kala, kartulikrõpse, soolaküpsiseid ja -kringleid 
  • Loe hoolikalt pakendeid ja õpi ära tundma koostisosi, mis sisaldavad naatriumit, näiteks sool, sojakaste, soolvesi. Jälgi koostisosi, mis sisaldavad naatriumit, näiteks naatriumglutamaat, söögisooda (naatriumbikarbonaat) - kõiki nimetusi, mille osaks on naatrium 
  • Uuri hoolikalt tööstuslikult toodetud toitude koostist, milles võib sisalduda sool varjatud kujul. Sellised on näiteks marineeritud, suitsutatud, puljongi või parmesaniga maitsestatud toidud 
  • Ära söö pakitoite ja purgisuppe, kuna need on enamasti väga kõrge naatriumisisaldusega 

Lisaks naatriumisisalduse vähendamisele soovitame teil jälgida ka oma toidu kaaliumisisaldust. Keskmise ameeriklase toidusedelis on K ja N suhe väiksem kui 1:2. Teiste sõnadega- nad tarbivad kaks korda rohkem naatriumit kui kaaliumit. Eksperdid usuvad, et optimaalne kaaliumi-naatriumi suhe peaks olema vähemalt 5:1, st kaaliumi kogus peaks olema tavapärasest kümme korda kõrgem. Aed- ja puuviljade söömine tekitab loomulikul moel kõrge kaaliumi ja naatriumi suhte, kuna neis on K: N suhe vähemalt 50:1. 


Kaalimi ja naatriumi suhe mõningates puuviljades: 

Õunad 90:1 
Banaanid 440:1 
Porgandid 75:1 
Apelsinid 260:1 
Kartulid 110:1 

Via Naturale e-poes saadaolevad tooted:

Noirmoutier saarte meresool 250g 2,96€* Käsitsi korjatud, töötlemata ja rafineerimata meresool. See sool on kogutud Atlandi ookeanis asuvate Noirmoutier saarte ümbrusest. Noirmoutier saarte sool on looduslikult rikas jälgmineraalide poolest, kuna seda on kuivatatud päikese käes. Soola pakendamisel on jälgitud rangeid regulatsioone, seda pole enne pakendamist pestud, et tagada maksimaalne mineraalide sisaldus.  Pakendatud käepärasesse soolatopsi.

Noirmoutier saarte meresool 500g 2,40€* Käsitsi korjatud, töötlemata ja rafineerimata meresool. See sool on kogutud Atlandi ookeanis asuvate Noirmoutier saarte ümbrusest. Noirmoutier saarte sool on looduslikult rikas jälgmineraalide poolest, kuna seda on kuivatatud päikese käes. Soola pakendamisel on jälgitud rangeid regulatsioone, seda pole enne pakendamist pestud, et tagada maksimaalne mineraalide sisaldus.
 

Himaalaja sool- 500g  2,52€/ 1 kg 3,47€* Ilma lisaaineteta, jodeerimata, rafineerimata ja puhastamata sool. Himaalaja sool moodustus 250 miljonit aastat tagasi mere kuivamise tulemusel. Päikeseenergia toimel on sellest moodustunud soolakristallid, mis on tänapäevani säilinud. Himaalaja mäestike sool on puhas keskkonnamürkidest ja toksiinidest. 

Ürdisool "Aia maitsed"- 100g 2,87€/ 250g 3,45€* Ürdisoola koostisesse kuulub Noirmoutier saarte sool, sibul, küüslauk, petersell, karri ja murulauk. Pärit kontrollitud mahepõllumajandusest. 

*NB! Hinnad võivad muutuda.

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.