Vahtrasiirup

Tervislikud magustajad: vahtrasiirup

Vahtrasiirupit saadakse teatud vahtraliikide (suhkruvaher, punane vaher, must vaher) mahla kontsentreerimisel. Need puud kasvavad vaid Põhja-Ameerikas, peamiselt Quebeci provintsis, New Yorgi ja Vermonti osariigis. Vahtrasiirupi valmistamine on Ameerika indiaanlaste igivana traditsioon, juba aastatuhandeid tagasi kasutati vahtrasiirupit nii toiduaine kui ka ravimina.

Mahla kogutakse talve lõpus, jaanuari ja aprilli vahel, kui läheb juba sulaks, aga puudel ei ole veel pungi. Vahtrapuudesse tehakse sälgud ja mahl juhitakse mööda torusid otse "suhkrukotta",kus see kokku keedetakse. Kui mahlast aurutatakse välja kogu vesi, jääb järele vahtrasuhkur, mis on tavalisest kristallsuhkrust kaks korda magusam.Vahtrasiirupi suhkrusisaldus on 66,5 %, millest peamine on glükoos.

Vahtrasiirupeid on erineva tumedusastmega - A, B, C ja D klass. A-klassi siirup on hele ja hästi mahedamaitseline, B-tüübil on merevaigukarva värvus ja tugevam maitse ning C-klassi siirup on tumedama merevaigu tooni ja maitselt karamellisem. D-klassi siirup on kõige tumedam ja sobib peamiselt küpsetamiseks. Vahtrasiirupi valmistamine on üsna töömahukas ning seetõttu on puhas vahtrasiirup üsna kallis. Vahtrasiirupi valimisel peaks olema ettevaatlik ja eelistama kontrollitud kvaliteediga tooteid. Võib juhtuda, et soodsa hinnaga vahtrasiirupi asemel pakutakse hoopis vahtramaitselist maisisiirupit.


Tervistavad omadused

Sama koguse meega võrreldes sisaldab vahtrasiirup vähem kaloreid, kuid rohkem mineraalaineid: mangaani, tsinki, kaltsiumi, rauda, ja kaaliumi. Vahtrasiirup on väga hea mangaani allikas, mis on oluline kofaktor ensüümide töös, aidates kaasa energia tootmisele ja antioksüdantide toimele. Kaks teelusikatäit vahtrasiirupit annab 37,7 % päevasest mangaanivajadusest. Vahtrasiirup sisaldab ka tsinki, mis võib pidurada aterosleroosi arengut, parandada nahaprobleeme (akne) ja toetada immuunsüsteemi.


Vahtrasiirupi kasutusalad

Vahtrasiirupit kasutatakse magustoitudes suhkruasendajana või maitsetajana (tordid, kreemid, koogid, küpsised). Vahtrasiirup on suurepärane magustaja teele, kohvile ja kakaole. Traditsiooniline kooslus on pannkoogid või vahvlid koos vahtrasiirupiga. Kuid proovida tasub ka vahtrasiirupiga magustatud maitsetamata jogurtit.

Vahtrasiirup sobib hästi kaerahelbepudru maitsestamiseks - valmis pudrule võib peale raputada veel kaneeli, kardemoni, kreeka pähkleid ja rosinaid. Vahtrasiirup sobib ka ideaalselt täisterasaia katteks: saiaviilule lisada mandlivõid, mõned banaanilõigud ja kõige peale niristada veidi vahtrasiirupit.

Vahtrasiirup annab puuviljasalatitele meeldivalt hõrgu maitsenüansi. Salati tegemiseks lõikuda kaussi mõned õuna-, pirni- ja/või banaaniviilud, lisada apelsini või granaatõuna, kiivit ja muid meelepäraseid puuvilju. Pigistada peale sidrunimahla ja maitsestada vahtrasiirupiga.

Via Naturale e-poes saadaolevad tooted

Vahtrasiirup C-klass 250 ml 7,67 EUR* Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest. Primeali vahtrasiirup põhineb 100 % Quebeci päritolu vahtramahlal, mis on kogutud traditsioonilisel viisil ja seejärel kontsentreeritud kuumutamise teel. Päritolumaa Kanada.

*Hinnad võivad muutuda!
 

Uudised ja pakkumised e-posti!

Hoiame Sind kursis Via Naturale uudistega, uute toodete, sooduspakkumiste ning teiste teadetega, mis kliendile huvi pakuvad.