Ensüümid - elu võti


Ensüümid on elusa taime, looma või inimese igas rakus leiduvad valgulised ühendid, mis koosnevad aminohapetest. Tänu ensüümidele kasvab rohi, idanevad seemned, käärib vein ja õlu, küpsevad puuviljad, kolletuvad lehed. Igas sekundis töötavad meie kehas miljonid  ensüümid selle nimel, et keha toimiks – et saaksime hingata, liikuda, süüa ja elada. Kui pole ensüüme, ei ole ka elu.

Ensüümid suudavad kiirendada kehale vajalikke keemilisi protsesse. Kõige tuntumad on seedeensüümid, mis vastutavad toidu seedimise eest. Lisaks on olemas ka metaboolsed ensüümid, mis aitavad kaasa mitmetele kehas toimuvatele protsessidele (sealhulgas maksta tööle ja organismi puhastumisele) ning toiduensüümid, mida saame peamiselt erinevatest värsketest aed-ja köögiviljadest.


Kuidas seedeensüümid toimivad?

Selleks, et keha saaks toidust kätte kõik vajalikud vitamiinid, mineraalained, valgud, rasvad ja süsivesikud, on hädavajalik seedeensüümide abi. Seedeensüümide puuduse esimesteks sümptoomideks on enamasti seedehäired – liigsed gaasid, maoärritus, puhitustunne pärast söömist.

Seedimine algab suus, kus toit segatakse süljega, mis sisaldab tärklist lagundavat ensüümi amülaasi. Suust liigub toit läbi söögitoru makku, kus seda töödeldakse nii mehhaaniliselt kui keemiliselt. Seal segatakse toit maohappe ja ensüümiga, mille nimetuseks on pepsiin – tänu pepsiinile algab valkude lagundamine. Kui toit jõuab maost peensoolde, tuleb appi kõhunääre ehk pankreas, mis eritab vajalikke ensüüme - lipaasi rasvade, amülaasi süsivesikute ja proteaase valkude seedimiseks.

Kui rasvu ei seedita korralikult, jäävad imendumata ka rasvlahustuvad vitamiinid (A,D,K), lisaks võib peale söömist tekkida kõhus puhitus –ja raskustunne ning väljaheide võib olla rasvane ning halvalõhnaline. Põhjuseks on tavaliselt pankrease ensüümide puudulikkus. Lipaas ei pruugi toimida piisavalt efektiivselt, kuna tema eluiga on lühike, samuti siis, kui peensoole keskkond on liiga happeline. Abiks võib olla rasvaste toitude vähendamine ning rasvade seedimist hõlbustavate seedeensüümide tarvitamine toidulisandina.

Ensüüme leidub ka peensoole limaskesta hariäärisel, seal töötavad näiteks sahharaas, maltaas  ja laktaas. Laktaas seedib piimasuhkrut laktoosi, sahharaas lagundab lauasuhkrut sahharoosi ja maltaas linnasesuhkrut maltoosi, peptidaasid lõhustavad peptiide (väiksemaid aminohappeahelaid) aminohapeteks. Neil, kellel ensüüm laktaas on väheaktiivne, esineb laktoositalumatus - peale piima joomist tekivad neil kõhulahtisus ja -valud. Laktoositalumatusega isikud ei  saa tarvitada toorpiima, kuid fermenteeritud ja laktoosivabad piimatooted neile enamasti sobivad.

Kui inimesel on kas peensoole limaskesta kahjustus või ensüümide defekt, ei lõhustata süsivesikuid ja valke korralikult lõpuni ning tulemuseks on mitmesugused seedeprobleemid. Sõltuvalt organismi eripäradest võib probleeme olla ka piimavalgu ehk kaseiini ning terabiljavalgu ehk gluteeni seedimisega. Gluteeniga toidud sisaldavad valku nimega gliadiin, mida võib organismil olla keeruline lagundada. Tulemuseks võivad olla seedeprobleemid ning lekkiva soole sündroom, mis omakorda võib kaasa tuua näiteks allergilisi reaktsioone, ekseeme ning meeleolukõikumisi.


Sage probleem on ka bakterite ülekasv peensooles (SIBO). Probleem võib saada alguse maos, kus madala maohappe taseme tulemusel ei aktiveerita ensüümi pepsiin ning valgud jäävad lõpuni lagundamata. Selle tulemusel jõuavad peensoolde liiga suured toiduosakesed, mis on heaks toidupooliseks seedeelundkonda läbivatele bakteritele. Tekib peensoole bakterite ülekasv, mille sümptomiteks võivad olla seedehäired, kuid ka kõrvetised, iiveldustunne, pea-, lihas- ja liigesvalud.



Ensüümide puudulikkus?

Sul võib esineda ensüümide puudulikkus, kui kannatad selliste sümptomite all nagu nagu valu alakõhus, puhitus- ja raskustunne, kõrvetised, aga ka ekseem, meeleolu- ja tujukõikumised ning mõtete udusus.

Ensüümide puudulikkuse tekkele võib kaasa aidata pidev töödeldud toidu söömine, vähene liikumine, alkoholi tarbimine ja ülesöömine. Oma osa mängib ka pidev muretsemine ning stress, mis soodustab  ärritatud soole sündroomi teket ning häirib seedeprotsesse.

 

Kui sind vaevad ülalpool mainitud sümptomid, siis tasub oma toitumises ja elustiilis muudatusi teha, vajadusel otsida abi toitumisnõustajalt või –terapeudilt.



Soovitused ensüümide töö parandamiseks:

1.     Vähenda enda menüüs “surnud” toidu osakaalu

Kasuta võimalikult vähe konserveeritud toite, poolfabrikaate ning purgisuppe, rohkelt säilitusaineid sisaldavaid või kiiritatud toite.


2.     Suurenda enda menüüs “elusa” toidu osakaalu

Söö rohkem värskeid puu- ja köögivilju, mis sisaldavad looduslikke toiduensüüme. Kui tahad köögivilju küpsetada, siis tee seda vaid lühiajaliselt, jättes nad seest mõnusalt krõmpsuks. Idanda seemneid ning kasuta neid salatites ja toidukõrvasena. Joo igapäevaselt värskelt pressitud puu- ja köögiviljamahla.



3.     Tarvita fermenteeritud tooteid (keefir, toores hapukapsas, sojatoodetest miso, tempeh, natto), sest fermenteeritud toodetes leidub kasulikke ensüüme ja baktereid. Näiteks jogurtis leidub ka mikroobide ensüüme, mis aitavad seedida laktoosi. Kui sinu toidulaual ei ole igapäevaselt hapendatud toiduaineid, tarbi probiootilisi baktereid toidulisandina.

 

4.     Tarbi seedensüüme toidulisandina

Vali kvaliteetne laiatoimeline seedeensüümide kompleks, mis on spetsiaalselt loodud seedimise toetuseks maos ja peensooles. Kui sul on probleeme gluteeni või piimatoodete seedimisega ning oled teadlikult või kogemata talumatust tekitavat toitu söönud, võid valida selleks puhuks loodud spetsiifilised seedeensüümide kompleksid.



Kvaliteetsed BioCare' ja Higher Nature seedeensüümid




Allikad

Soots, Annely; Kivisaar, Sirli Ensüümid – elu võti. Ajakiri toitumisteraapia nr Nr. 6 / Märts 2013

K Miki, et al. High incidence of fermentation in the digestive tract in patients with reflux oesophagitis. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2006 May;18(5):531-5.

A Goebel, et al. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology (Oxford). 2008 Aug; 47(8):1223-7. Epub 2008 Jun 7.

Holtmann G, Kelly DG, Sternby B, DiMagno EP. Survival of human pancreatic enzymes during small bowel transit: effect of nutrients, bile acids, and enzymes. Am J Physiol. 1997;273(2 Pt 1):G553-G558.

Layer P, Jansen JB, Cherian L, Lamers CB, Goebell H. Feedback regulation of human pancreatic secretion. Effects of protease inhibition on duodenal delivery and small intestinal transit of pancreatic enzymes. Gastroenterology. 1990;98(5 Pt 1):1311-1319.

Suzuki A, Mizumoto A, Rerknimitr R et al. Effect of bacterial or porcine lipase with low- or high-fat diets on nutrient absorption in pancreatic insufficient dogs. Gastroenterology 1999; 116: 431–7.

Heathy Gut, Healthy You. BioCare blog