Gluteenivabad jahud
Gluteenivabade jahude valik on viimastel aastatel järjest kasvanud. Erinevate jahudega katsedes avaneb uus kulinaarne maailm, mis on täis uusi avastusi ja põnevaid maitseelamusi. Järk-järgult kasvab teadlikkus ja paranevad oskused, kuidas nende jahudega köögis toimetada.
Riisijahu
Riisijahu on peene tekstuuriga ja meeldiva, kergelt magusa maitsega. Riisijahu sobib kasutada väga paljudes toitudes, seega on see üks peamisi jahusid, mis gluteenivaba dieedi järgijatel võiks kindlasti kapis olemas olla. Riisijahu sobib kasutada iseseisvalt või kombineerituna teiste jahude ja tärklistega, kastmete paksendamiseks, pannkookide valmistamisks jne. Tervislikumate küpsetiste valmistamiseks soovitame eelistada täistera või pooltäistera riisijahu.
Tatrajahu
Tatrajahu on mõnusalt täidlase, peaaegu rustikaalse maitsega. Tatrajahu sobib hästi sügiseste aedviljadega, seentega. Vastavalt maitse-eelistustele võib kasutada tatrajahu kas iseseisvalt või vähehaavalt jahusegudesse lisades. Röstimata tatrast jahu on peenema struktuuriga ja vähem töödeldud, seega sisaldab rohkem toitaineid.
Maisijahu
Maisijahul on ilus kollane värvus ning meeldivalt magusapoolne maitse. Maisijahu on lausa üllatavalt mõnusa struktuuriga. Kui maisijahu kasutada iseseisvalt, võib tulemus jääda veidi liiga tummine ja raske. Segage 10 % maisijahu riisijahu või gluteenivaba jahusegu hulka.
Pidage meeles, et maisijahu, maisitärklis ja maisimanna ei ole sünonüümid. Maisijahu, -manna ning polenta erinevad peamiselt jahvatuse astme poolest. Maisitärklis on sarnane kartulitärklisele ja sobib hästi kastmete paksendamiseks ning gluteenivabade küpsetiste sidumiseks.
Hirsijahu
Hirsijahu on õrnkollase värvusega ning selle kasutamine küpsetistes on küllaltki uus trend. Hirsijahu annab küpsetistele meeldivalt õhulise ja kerge tekstuuri. Samas tuleb hirsijahu küpsetistes kasutada ettevaatlikult, kuna liigne hirsijahu võib lisada kookidele kergelt mõrkja alatooni. Hirsijahu on väga hea saia- ning leivaretseptides kombineerituna riisijahu ning tärklisega. Parema säilivuse nimel hoia hirsijahu peale avamist külmikus.
Kinoajahu
Kinoajahul on unikaalne, kergelt pähkline maitse. Soovitame kinaojahu kasutada ettevaatlikult, lisades seda küpsetistele vähehaaval – ca 5 % jahusegust annab meeldiva tulemuse. Kinoajahu sobib hästi värskete puuviljade, banaani ja pähklitega.
SIDUSAINED GLUTEENIVABADELE KÜPSETISTELE
Guarkummi- E412 (stabilisaator). Guarkummi on guaaraoapõõsa seemnetest tehtud paksendaja, parandab gluteenivabade küpsetiste tekstuuri. Kasuta 1-3 tl 1 kg jahu kohta.
Psüllium kuulub Plantago teeleheliste perekonda ning tuntud oma kiudainete rikkuse poolest, mis aitab tasakaalustada soolestiku tööd ning alandab ka vere kolesterooli taset. Psülliumi seemnekestade jahu kasutatakse toitude küpsetamisomaduste parandamiseks ning antud jahu kasutamine annab küpsetistele hea siduvuse ning aitab taignat kergitada. Kasuta 1-2 sl 1 l vedeliku kohta. Lase 10 min enne jahule lisamist 10 minutit paisuda.
Gluteenivaba jahusegu retsept:
6 tassi riisijahu
2 tassi kartulitärklist
1 tass maisijahu
Sega jahud korralikult omavahel läbi. Säilita hästi suletud nõus kuni 3 kuud. Võid segada ka sidusaine (guarkummi, mix’gom) juba jahusegu hulka. See jahusegu sobib asendama nisujahu enamikes retseptides. Asendamaks retseptides isekerkivat nisujahu, lisa 2 tl küpsetuspulbrit 1 tassi gluteenivaba jahusegu kohta.
Ma Vie Sans Gluten ja Primeali gluteenivabad jahud