Gluteenivabad jahud

Gluteenivabade jahude valik on viimastel aastatel järjest kasvanud. Erinevate jahudega katsedes avaneb uus kulinaarne maailm, mis on täis uusi avastusi ja põnevaid maitseelamusi. Järk-järgult kasvab teadlikkus ja paranevad oskused, kuidas nende jahudega köögis toimetada.

 

Riisijahu

Riisijahu on peene tekstuuriga ja meeldiva, kergelt magusa maitsega. Riisijahu sobib kasutada väga paljudes toitudes, seega on see üks peamisi jahusid, mis gluteenivaba dieedi järgijatel võiks kindlasti kapis olemas olla. Riisijahu sobib kasutada iseseisvalt või kombineerituna teiste jahude ja tärklistega, kastmete paksendamiseks, pannkookide valmistamisks jne. Tervislikumate küpsetiste valmistamiseks soovitame eelistada täistera või pooltäistera riisijahu.

 

Tatrajahu

Tatrajahu on mõnusalt täidlase, peaaegu rustikaalse maitsega. Tatrajahu sobib hästi sügiseste aedviljadega, seentega. Vastavalt maitse-eelistustele võib kasutada tatrajahu kas iseseisvalt või vähehaavalt jahusegudesse lisades. Röstimata tatrast jahu on peenema struktuuriga ja vähem töödeldud, seega sisaldab rohkem toitaineid.

 

Maisijahu

Maisijahul on ilus kollane värvus ning meeldivalt magusapoolne maitse. Maisijahu on lausa üllatavalt mõnusa struktuuriga. Kui maisijahu kasutada iseseisvalt, võib tulemus jääda veidi liiga tummine ja raske. Segage 10 % maisijahu riisijahu või gluteenivaba jahusegu hulka.

Pidage meeles, et maisijahu, maisitärklis ja maisimanna ei ole sünonüümid. Maisijahu, -manna ning polenta erinevad peamiselt jahvatuse astme poolest. Maisitärklis on sarnane kartulitärklisele ja sobib hästi kastmete paksendamiseks ning gluteenivabade küpsetiste sidumiseks.

 

Hirsijahu

Hirsijahu on õrnkollase värvusega ning selle kasutamine küpsetistes on küllaltki uus trend. Hirsijahu annab küpsetistele meeldivalt õhulise ja kerge tekstuuri. Samas tuleb hirsijahu küpsetistes kasutada ettevaatlikult, kuna liigne hirsijahu võib lisada kookidele kergelt mõrkja alatooni. Hirsijahu on väga hea saia- ning leivaretseptides kombineerituna riisijahu ning tärklisega. Parema säilivuse nimel hoia hirsijahu peale avamist külmikus.

 

Kinoajahu

Kinoajahul on unikaalne, kergelt pähkline maitse. Soovitame kinaojahu kasutada ettevaatlikult, lisades seda küpsetistele vähehaaval – ca 5 % jahusegust annab meeldiva tulemuse. Kinoajahu sobib hästi värskete puuviljade, banaani ja pähklitega.



SIDUSAINED GLUTEENIVABADELE KÜPSETISTELE

Guarkummi- E412 (stabilisaator). Guarkummi   on  guaaraoapõõsa   seemnetest   tehtud   paksendaja, parandab gluteenivabade küpsetiste tekstuuri. Kasuta  1-3 tl 1 kg  jahu  kohta. 

Psüllium kuulub  Plantago  teeleheliste   perekonda  ning  tuntud  oma  kiudainete  rikkuse  poolest, mis  aitab tasakaalustada   soolestiku  tööd  ning  alandab  ka  vere   kolesterooli   taset.   Psülliumi seemnekestade   jahu   kasutatakse  toitude  küpsetamisomaduste  parandamiseks  ning   antud   jahu  kasutamine  annab küpsetistele  hea siduvuse ning  aitab taignat  kergitada. Kasuta  1-2 sl  1 l vedeliku  kohta.  Lase  10 min enne  jahule  lisamist 10 minutit paisuda. 

 

Gluteenivaba jahusegu retsept:

6 tassi riisijahu

2 tassi kartulitärklist

1 tass maisijahu

 

Sega  jahud korralikult omavahel läbi. Säilita hästi suletud nõus kuni 3 kuud. Võid segada ka sidusaine (guarkummi, mix’gom) juba  jahusegu  hulka. See jahusegu sobib asendama  nisujahu enamikes retseptides. Asendamaks  retseptides  isekerkivat  nisujahu,  lisa 2 tl  küpsetuspulbrit  1 tassi  gluteenivaba jahusegu kohta.



Ma Vie Sans Gluten ja Primeali gluteenivabad jahud

Prim kinoajahu 500g

6,52 €

EI

MaVie Guarkummi 60g

2,75 €

EI


Vaata gluteenivabade jahude täielikku valikut siit