Kuidas oma immuunsüsteemi tugevdada?


Immuunsüsteem teeb märkimisväärset tööd, et kaitsta meid haiguste eest. Tasakaalustatud, palju puu- ja köögivilju sisaldava toidu tarbimine aitab hoida immuunsüsteemi. Siiski on aegu, mil oleme nakkuste suhtes eriti haavatavad.

On palju põhjuseid, miks Sinu immuunsüsteem võib olla hädas. Näiteks stress, mis on meie kiire elu peamine tegur, kuid sellel on negatiivne mõju lümfotsüütidele – valgetele verelibledele, mis aitavad infektsioonide vastu võidelda. Mida madalam on meie lümfotsüütide tase, seda suurem on viirushaigustesse haigestumise, sealhulgas nohu tekkimise ja gripi oht. Ka suhkru tarbimine nõrgestab ajutiselt ka meie valgete vereliblede võimet võidelda infektsioonidega.

Meid kõiki tabavad veidrad külmetused või nakkused, aga kui tunned, et oled liiga tihti haige või Sinu kehal on raskusi haigustega võitlemisel, võid vajada täiendavat tuge.

Paljud kodus kasutatavad abinõud on ajaproovile vastu pidanud ja köögist leiab mitmeid asju, millega külmetushaiguste ja gripi vastu võidelda. Maitsetaimed ja vürtsid on väga kasulikud, siin on mõned näited.


Küüslauk 

Küüslauk on tuntud kui "ravim kõige jaoks", mida on kasutatud kõigeks alates vererõhu langetamisest kuni gangreeni raviks esimese ja teise maailmasõja ajal.

Traditsiooniliselt on toidus küüslauku lisatud suppidele ja puljongitele, et aidata haigustest taastuda. Kuid ärge küpsetage seda üle, kuna kuumus kahjustab selles leiduvat toimeainet allitsiini.

 

Kuum ingver sidruniga 

Ingverit on läbi sajandite kasutatud ka külmetushaiguste ja muude viiruste raviks ning mao rahustamiseks. Loodusravi praktikud on ingverit kombineerinud sageli sidruniga, mis lisab veidi C-vitamiini.

Proovi värsket ingverit riivida kuuma vette, kuhu lisa poole sidruni mahla ja teelusikatäie mett.

 

Kurkum 

Karri ja vürtsikas toit võivad aidata külmetusest vabaneda, vürtsid on äärmiselt kasulikud kinnise nina leevendamiseks ja põletiku vähendamiseks. Kurkum on nüüdseks väga hästi tuntud tervisliku toiduna, mida kasutatakse liigesevalu vähendamiseks ja tugeva antioksüdandina. Kurkumipulbrit võite kasutada kõditava köha leevendamiseks, segades seda meega.

 

Immuunsuse tugevdamine

 

Muud kasulikud toitained immuunsüsteemi tugevdamiseks 


Oliivileht 

Oleme kõik kuulnud oliivide ja oliiviõli kasulikkusest tervisele, kuid enamik meist ei tea oliivilehtede kasutamist meditsiinilistel eesmärkidel. Oliivipuud elavad teadaolevalt üle 100–500 aasta, kuna neil on looduslikud haiguskindlad kemikaalid.

 

C-vitamiin 

C-vitamiin on üks tuntumaid immuunsust toetavaid toitaineid ning on hästi teada, et see aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele. Seda on sajandeid laialdaselt kasutatud külmetus- ja gripiravimina ning täiendava C-vitamiini lisamine võib kiirendada taastumist.

 

Beetaglükaanid 

Spetsiifiline beeta-glükaan (täpsemalt beeta-(1,3/1,6)-D-glükaanid) saadakse pagaripärmist ja seentest ning on leitud, et need aitavad reguleerida immuunsüsteemi. Higher Nature'is kasutatakse Wellmune® beeta-glükaane. Need on ekstraheeritud pärmist patenteeritud meetodil, mida toetavad rikkalikud uuringud. Uuringud on näidanud, et beetaglükaanide võtmine võib võrreldes platseeborühmaga vähendada infektsioonide esinemissagedust.

 

Probiootikumid 

Probiootikumid , mida sageli nimetatakse "sõbralikeks bakteriteks", on meie keha esimene kaitseliin infektsioonide vastu. Tavaliselt leidub probiootikume kääritatud toitudes, näiteks jogurtis, hapukapsas ja misos.

Uuringutes on leitud, et bakteritüved Bifidobacterium bifidum ja lactobacillus säilitavad tervetel inimestel normaalset immuunfunktsiooni ja suurendavad tervena elatud päevade arvu, aidates tugevdada organismi loomulikku kaitsevõimet.

 

Tsink 

Tsink on oluline mineraalaine, mida leidub koorikloomades, kõrvitsaseemnetes, munades ja seentes. Tsink aitab kaitsta meie rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ja on vajalik immuunsüsteemi normaalseks talitluseks. Madal tsingi tase võib põhjustada sagedasemaid infektsioone ja aeglustada haigustest taastumist.

 

D-vitamiin 

D-vitamiini on meie kehas talvekuudel sageli vähe, sest meie keha toodab D-vitamiini ainult päikese käes olles. Päikese käes aga veedame aega reeglina ajavahemikus aprilli algusest (kui meil veab) kuni septembri lõpuni . Näib, et inimesed, kellel on D-vitamiini puudus, on infektsioonidele vastuvõtlikumad.

D-vitamiini puudus on suurel määral seotud ka autoimmuunhaigustega. Toitumisjuhised D-vitamiini kohta näevad ette, et kõik peaksid kaaluma D-vitamiini toidulisandi võtmist sügis- ja talvekuudel.


Seotud tooted

Immune + 30 tab

8,50 €

HN kurkum 60 kaps

35,09 €

EI


Ole kursis uusimate terviseuudiste ja parimate pakkumistega liitudes meie uudiskirjaga: