Kuidas oma immuunsüsteemi tugevdada?
Immuunsüsteem teeb märkimisväärset tööd, et kaitsta meid haiguste eest. Tasakaalustatud, palju puu- ja köögivilju sisaldava toidu tarbimine aitab hoida immuunsüsteemi. Siiski on aegu, mil oleme nakkuste suhtes eriti haavatavad.
On palju põhjuseid, miks Sinu immuunsüsteem võib olla hädas. Näiteks stress, mis on meie kiire elu peamine tegur, kuid sellel on negatiivne mõju lümfotsüütidele – valgetele verelibledele, mis aitavad infektsioonide vastu võidelda. Mida madalam on meie lümfotsüütide tase, seda suurem on viirushaigustesse haigestumise, sealhulgas nohu tekkimise ja gripi oht. Ka suhkru tarbimine nõrgestab ajutiselt ka meie valgete vereliblede võimet võidelda infektsioonidega.
Meid kõiki tabavad veidrad külmetused või nakkused, aga kui tunned, et oled liiga tihti haige või Sinu kehal on raskusi haigustega võitlemisel, võid vajada täiendavat tuge.
Paljud kodus kasutatavad abinõud on ajaproovile vastu pidanud ja köögist leiab mitmeid asju, millega külmetushaiguste ja gripi vastu võidelda. Maitsetaimed ja vürtsid on väga kasulikud, siin on mõned näited.
Küüslauk
on tuntud kui "ravim kõige jaoks", mida on kasutatud kõigeks alates vererõhu langetamisest kuni gangreeni raviks esimese ja teise maailmasõja ajal.
Traditsiooniliselt on toidus küüslauku lisatud suppidele ja puljongitele, et aidata haigustest taastuda. Kuid ärge küpsetage seda üle, kuna kuumus kahjustab selles leiduvat toimeainet allitsiini.
Kuum ingver sidruniga
Ingverit on läbi sajandite kasutatud ka külmetushaiguste ja muude viiruste raviks ning mao rahustamiseks. Loodusravi praktikud on ingverit kombineerinud sageli sidruniga, mis lisab veidi C-vitamiini.
Proovi värsket ingverit riivida kuuma vette, kuhu lisa poole sidruni mahla ja teelusikatäie mett.
Kurkum
Karri ja vürtsikas toit võivad aidata külmetusest vabaneda, vürtsid on äärmiselt kasulikud kinnise nina leevendamiseks ja põletiku vähendamiseks. on nüüdseks väga hästi tuntud tervisliku toiduna, mida kasutatakse liigesevalu vähendamiseks ja tugeva antioksüdandina. Kurkumipulbrit võite kasutada kõditava köha leevendamiseks, segades seda meega.
Muud kasulikud toitained immuunsüsteemi tugevdamiseks
Oliivileht
Oleme kõik kuulnud oliivide ja oliiviõli kasulikkusest tervisele, kuid enamik meist ei tea oliivilehtede kasutamist meditsiinilistel eesmärkidel. Oliivipuud elavad teadaolevalt üle 100–500 aasta, kuna neil on looduslikud haiguskindlad kemikaalid.
C-vitamiin
on üks tuntumaid immuunsust toetavaid toitaineid ning on hästi teada, et see aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele. Seda on sajandeid laialdaselt kasutatud külmetus- ja gripiravimina ning täiendava C-vitamiini lisamine võib kiirendada taastumist.
Beetaglükaanid
Spetsiifiline beeta-glükaan (täpsemalt beeta-(1,3/1,6)-D-glükaanid) saadakse pagaripärmist ja seentest ning on leitud, et need aitavad reguleerida immuunsüsteemi. Higher Nature'is kasutatakse Wellmune® beeta-glükaane. Need on ekstraheeritud pärmist patenteeritud meetodil, mida toetavad rikkalikud uuringud. Uuringud on näidanud, et beetaglükaanide võtmine võib võrreldes platseeborühmaga vähendada infektsioonide esinemissagedust.
Probiootikumid
, mida sageli nimetatakse "sõbralikeks bakteriteks", on meie keha esimene kaitseliin infektsioonide vastu. Tavaliselt leidub probiootikume kääritatud toitudes, näiteks jogurtis, hapukapsas ja misos.
Uuringutes on leitud, et bakteritüved Bifidobacterium bifidum ja lactobacillus säilitavad tervetel inimestel normaalset immuunfunktsiooni ja suurendavad tervena elatud päevade arvu, aidates tugevdada organismi loomulikku kaitsevõimet.
Tsink
Tsink on oluline mineraalaine, mida leidub koorikloomades, kõrvitsaseemnetes, munades ja seentes. aitab kaitsta meie rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ja on vajalik immuunsüsteemi normaalseks talitluseks. Madal tsingi tase võib põhjustada sagedasemaid infektsioone ja aeglustada haigustest taastumist.
D-vitamiin
on meie kehas talvekuudel sageli vähe, sest meie keha toodab D-vitamiini ainult päikese käes olles. Päikese käes aga veedame aega reeglina ajavahemikus aprilli algusest (kui meil veab) kuni septembri lõpuni . Näib, et inimesed, kellel on D-vitamiini puudus, on infektsioonidele vastuvõtlikumad.
D-vitamiini puudus on suurel määral seotud ka autoimmuunhaigustega. Toitumisjuhised D-vitamiini kohta näevad ette, et kõik peaksid kaaluma D-vitamiini toidulisandi võtmist sügis- ja talvekuudel.
Seotud tooted
Ole kursis uusimate terviseuudiste ja parimate pakkumistega liitudes meie uudiskirjaga: