Lõpuks ometi dieet, millele saad kindlaks jääda

Tundub, et iga paari kuu tagant räägitakse uuest imedieedist, mille toimet kinnitab reklaamis sageli suurt kaalulangust demonstreeriv kuulsus. Tegemist võib olla 0-süsivesikutega dieedi, kõrge süsivesikute sisaldusega dieediga, ainult liha või kapsasupi söömisega jne. Tegelikult me kõik aga teame, et mõne kuu jooksul see trend muutub ja asendub uuega.  

Esimene asi, mida neid dieete vaadates, tuleks jälgida, on äärmuslikkus. Olgem ausad, enamik neist dieetidest töötab mingil määral lühiajaliselt, kuid see ei saa kesta igavesti ja niipea, kui hakkate jälle normaalselt sööma, tulevad kilod tagasi.

Iga dieet, mis kärbib dramaatiliselt teatud toidu- või toitainerühmi või mis on väga piirav, ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik. Rääkimata yo-yo efektist, mis tekib, kui dieeditamise tõttu pidevalt ikka ja jälle kaotad ja võtad kaalust juurde, mis võib lõpuks ainevahetust aeglustada ning mille tagajärjel on kaalu muutmine veelgi raskem.

Niisiis, mis on parim viis kaalust alla võtta ja seda hoida? Kui vaadata toitumisharjumisi üle maailma, on kõigil tervislikematel elanikkondadel üks ühine joon – nad söövad pidevalt tasakaalustatult, vältides rämpstoitu.

Järjest enam leiame enda toidulaualt suhkrut, mida on raske vältida, sest seda on lisatud kõikjale alates küpsetatud ubadest kuni jogurtiteni. Oleme muutunud suhkrusõltlasteks.

Suhkru (sh rafineeritud süsivesikute nagu sai, pasta jne) vähendamine enda toidulaual pole oluline vaid kaalulangetamise eesmärgil, vaid ka üldise tervise toetamiseks. Nimelt mõjutab veresuhkru tasakaalutus lisaks kehakaalule ka energiataset, meeleolu ja keskendumisvõimet. Oleme tõenäoliselt kõik leidnud ennast olukorrast, kus sirutame käe magusa suupiste või suhkrurikka joogi järele ja võib-olla tunneme peale seda end mõnda aega hästi. Kuid sellele järgneb kiire veresuhkru taseme langus, me võime tunda peapööritust, nälga ja himu järgmise magusa ampsu järele, et end taas paremini tunda ning leiamegi enda taas sõitmas nendel nö Ameerika mägedel.

Mis sel ajal kehas täpsemalt toimub? Kui sööme palju suhkrut või rafineeritud süsivesikuid sisaldavaid suupisteid või eineid, tõuseb söögi järgselt veres glükoosi (veresuhkur) tase kiiresti. Vastusena veresuhkru taseme tõusule vabastab keha hormoon insuliini, et glükoos lihtsamini rakkudesse pääseks. Kui aga glükoosi tase veres tõuseb liiga kiiresti, eritub ka palju insuliini, liigne glükoos eemaldatakse verest, mille tulemuseks ongi ülaltoodud madala veresuhkru taseme sümptomid.

Põhimõtteliselt kogu veresuhkur, mida ei kasutata energia tootmise jaoks, salvestatakse kehas rasvana. Tulemuseks on kehakaalu tõus. Stress ja kofeiin võivad samuti mõjutada veresuhkru taset ja olla seetõttu ka kaalutõusu soodustavad tegurid.

Kui vajad täiendavat abi veresuhkru taseme stabiliseerimisel, võib aidata glükoositaluvuse faktorit (GTF) sisaldav toidulisand,  mis toetab keha võimet glükoosi rakkudesse transportida.

tervislik toit

Et tagada endale igapäevaset toitumises vajalik tasakaal, veenduge, et täidaksite oma taldriku nii, et pool sellest moodustaks võimalikult palju erinevaid värvilisi madala süsivesikute sisaldusega köögivilju. Veerand taldrikust peaks moodustama hea valgu allikad (nt läätsed, oad, kala, tofu, liha jne) ja veerand aeglaselt imenduvad süsivesikud, näiteks täisterariis.

Kui toitud juba tasakaalustatult, kuid sul on ikka veel raskusi kaalulangetamisega? See võib tuleneda ka sõbralike bakterite puudumisest soolestikus. Soolestiku mikrobioom oma triljonite sooletraktis elavate bakteritega, võib tõesti mõjutada ka kehakaalu, sest on seotud  toidu seedimise ja isegi ka sellega, kui näljasena me end tunneme. Seda õrna ökosüsteemi võivad mõjutada antibiootikumide kasutamine, stress, meie keskkond ja vale toitumine. Mikrobioomi taastamise toetuseks saab kasutada laia spektriga probiootilisi toidulisandeid.


Kas teadsid?

  • Uuringud on näidanud, et inimestel on parem veresuhkru taseme kontroll, seega ka parem kaalulangus, kui tehakse üleöö paastu, mis kestab vähemalt 12 tundi. Näiteks kui lõpetate õhtusöögi kell 19, proovige hommikusööki süüa mitte enne kui kell 7 hommikul.
  • Rohelise tee  joomine võib aidata kaalulangust suurendada. On leitud, et rohelises tees leiduvad antioksüdandid nagu EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) ja katehhiinid aitavad kaasa kehakaalu langusele, parandades ainevahetust.
  • Õunasiidriäädikat kasutatakse sageli kaalulangemise abivahendina. Õunasiidriäädikat on sajandeid kasutatud seedimist ergutava abivahendina. Proovi enne sööki juua klaasitäis vett, kuhu on segatud supilusikatäis õunsiidriäädikat.



Tervislik näidismenüü

Hommikusöök

1 viil rukkileiba 1 purustatud muna ja 2 kergelt küpsetatud tomatiga.

 Lõuna

Segasalat, kuhu on lisatud: peotäis kinoad, ¼ purki ube, salatilehed, rukola, kress, spinat, 1 supilusikatäis hapukapsast ja 1 eelküpsetatud peet. Lisa veidi oliiviõli  ja õunasiidriäädikat.

 Õhtusöök

Grillitud kala nagu näiteks koha või lõhe köögiviljadega, nt brokoli, porgand või paprika ja väike peotäis bataadipüreed.

 

Tervislikud snäkid:

  • Oliivid
  • 2 kaerakooki hummusega
  • 4–5 pähklit
  • Puuvili naturaalse jogurtiga
  • Peotäis seemnesegu


Seotud tooted

*Pro-Woman bakterid naistele 30 kapslit

24,80 €

19,84 €

*Pro-Intensive Extra bakterid 30 kapslit

26,70 €

21,36 €