Kuidas võidelda külmetushaigustega?
Meie immuunsüsteem võib haigusetekitajate rünnakutele vastuvõtlik olla terve aasta vältel, kuid enamasti jäädakse külmetushaigustesse ja grippi just külmematel talvekuudel. Klassiruumid ja töökohad on ideaalseks pinnaseks erinevate haigusetekitajate levikule. Seda näeme ka sel sügisel, kui lisaks kogu maailma räsivale koroonaviirusele on hakanud levima ka kõik teised hooajalised viirused.
Meile kõigile on tuttavad järgmised sümptomid: kriipiv tunne kurgus, millele üsna pea järgneb paljukardetud aevastus ning kolleegi kulmukortsutus, kuna tema võib olla järgmine nakkuse ohver. Sa oled kindlasti sellega kokku puutunud! Ei lähe kaua, kui juba terve kontoritäis inimesi köhib ja tatistab ning sind tembeldatakse rahvavaenlaseks nr 1.
On teada, et rohkem kui 100 viirust võib külmetushaigusi põhjustada, seega pole midagi imestada, et keskmine täiskasvanu haigestub 2-4 korda ning lapsed kuni 9 korda aastas viirushaigustesse.
Hoolitse selle eest, et sinu immuunsüsteem oleks võimalikult tugev!
Mis on esimene kaitseliin? Sinu toitumine. Kui vähegi võimalik, täida oma taldrik värskete hooajaliste puu- ja köögiviljadega.
Parimad immuunsüsteemi toetavad toidud on küüslauk, sibul, oliivid, oliiviõli, peet, paprika, värsked ürdid, tšilli, maguskartul, porgand, õun, pähklid, seemned, tofu, miso, sidrun, laim, mesi, mustikad...see loetelu võib jätkuda. Üldiselt öeldes, katsu enda toidulauale tuua võimalikult värviküllaseid koostisosi.
Immuunsuse toetamiseks söö puu- ja köögivilju võimalusel toorelt, et vältida toitainete hävinemist kuumutamise käigus!
Soolestiku tervis on samuti oluline. Kui sa viirusega kokku puutud, siis kasutab sinu immuunsüsteem antikehasid, et siduda viirus endaga juba hingamisteedes ja soolestikus. Need antikehad takistavad viiruse liikumist edasi kehasse ning tegelevad sellega, et viirus hävitada.
Umbes 70 % sinu aktiivsetest immuunrakkudest on soolestikus ja nad ei tööta väga hästi ilma heade bakteriteta. Mõtle neist kui oma isiklikust kaitsejõust! Häid baktereid saab naturaalsest jogurtist, aga kui sa plaanid võtta
otsi toodet, mis sisaldaks 5-25 miljardit kasulikku bakterit päevase annuse kohta.Spetsiifilistest vitamiinidest ja mineraalainetest võib samuti abi olla. C-vitamiin on laialdaselt tuntud oma immuunsüsteemi tugevdavate omaduste poolest. Viirustel on raske ellu jääda keskkonnas, kus on rikkalikult C-vitamiini. Kõrges annuses C-vitamiini tarvitamine võib pakkuda kaitset ülemiste hingamisteede haiguste ning kopsupõletiku eest. Loomadega tehtud uuringutes on koguni leitud, et C-vitamiin võib olla efektiivne mõningate koroonaviiruse tüvede puhul! Palju C-vitamiini sisaldavad paprikad, vesikress, kapsas, brokoli, lillkapsas, maasikad, sidrunid, kiivid, melon, tomatid. Selle vitamiini taset oma kehas saad kõrgena hoida ka tarbides
Immuunsüsteemi tugevdamisel on samuti väga kasulik D-vitamiin, mida leidub munades või rasvases kalas (nagu lõhe või sardiinid).
tarbides jälgi, et see oleks kindlasti D3-vormis (kolekaltsiferoolina). D-vitamiini puudust on enam täheldatud ka koroonaviiruse tõttu raskes seisus haiglasse sattunutel.Komponent immuunsüsteemi jaoks on ka mineraalaine
, mis tihti inimestel kahe silma vahele jääb. Tsinki leidub austrites, koorikloomades, kõvades juustudes, munades, täisteraviljas, kinoas, seemnetes, läätsedes, avokaadodes, kaunviljades, Brasiilia pähklites ja mandlites.Peaksid mõtlema ka selle peale, et suurendada antioksüdantide hulka oma menüüs, mis aitavad neutraliseerida võõraste sissetungijate toodetud „vabu radikaale”!
Nii C-vitamiin kui ka tsink on olulised antioksüdandid. Väga head on antotsüanidiinid (leidub mustikates, mustsõstardes, ploomides ja tumedates viinamarjades), karotenoidid (porgandites, aprikoosides, maguskartulis, kõrvitsas ning tumerohelistes lehtköögiviljades) ning lükopeen (mida leidub küpsetatud tomatites).
Väga hea antioksüdantide ja eeterlike õlide allikas on ka greip. Kui tarvitad
vali selline variant, mis sisaldaks mahedalt kasvatatud greipfruuti.
Millest hoiduda?
Kui sa suitsetad, siis lõpeta see. Me teame kõik, et suitsetamine on tervisele kahjulik, aga kas tead, et suitsetamine nõrgestab ka immuunsüsteemi, muutes sind vastuvõtlikumaks külmetushaigustele ja gripile?
Vähenda alkoholi tarbimist mõnele ühikule, ära tarvita seda rohkem kui kaks korda nädalas ning vähenda ka rafineeritud suhkru tarbimist, kuna see koormab immuunsüsteemi.
Higher Nature toidulisandid immuunsuse toetuseks
Ole kursis uusimate terviseuudiste ja parimate pakkumistega liitudes meie uudiskirjaga: