Kas kannatad liigese- või seljavalu all?

Kas Sul on liigese- või seljavalu?  Kui see Sind lohutab, siis Sa pole üksi. Selliseid seisundeid nagu selja-, käe- või kaelavalu ja liigeseprobleemid liigitatakse luu-lihaskonna haigusteks ning nende tõttu kaotatakse ainuüksi Suurbritannias umbes seitse miljonit tööpäeva aastas.

Luu- ja lihaskonna haigused võivad mõjutada lihaseid, liigeseid ja kõõluseid kõikides kehaosades ning seda mitte vaid vananemise tõttu. Oma rolli võivad selles mängida ka sellised tegurid nagu aktiivsuse tase, kehahoiak, toitumine ja amet.

Liigeste halvem olukord talvel

Talvisel ajal võivad valu ja jäikus sageli probleemsemad olla, muutes Sind vähem aktiivseks. Painduvate liigeste toetamiseks võib kasulik olla oluline mineraalaine - väävel. Väävel on kõigi rakkude ja kehakudede oluline element ning kuigi seda leidub looduslikult paljudes toiduainetes, sealhulgas munades, läätsedes, ubades, sibulates, küüslaugus, kalas ja lihas, võib selle tase väheneda, kui toit ladustamise käigus seisab, toiduainete töötlemise meetodite ja toidu valmistamisel.

Amortisaator

Glükoosamiini leidub kehas looduslikult. See toetab kõõluseid ja samuti sünoviaalvedelikku, mis toimib amortisaatorina, olles liigeste jaoks pehmenduseks, takistades luudel üksteise vastu hõõrdumist, mis võib põhjustada valu ja põletikku. Kahjuks võib selle „kaitsepolstri“ kaotuse põhjustada liigne koormus liigestele, sportimine või raskuste tõstmine, samuti kulub see ka loomulikult vananedes.

Tervislikud rasvad

Lihase- ja liigesevalu võib tuleneda põletikust, nii et sööge piisavalt oomega-3-rasvhappeid sisaldavaid toite, mis on osutunud kasulikuks põletiku vähendamisel. Nende toitude hulka kuuluvad rasvane kala, kanepiseemned, Kreeka pähklid, linaseemned ja kõrvitsaseemned. Lisa hommikul jogurtile või teraviljale peotäis seemneid ja söö regulaarselt rasvast kala, näiteks lõhet, heeringat, makrelli, anšooviseid ja sardiine. Rasvane liha, mõningates töödeldud toitudes leiduvad transrasvad, rafineeritud ja suhkrut sisaldavad toidud on põletikku soodustavad ning neid tuleks vältida.

Kollageen

Kollageen, mis on sidekoe põhikomponent, on kehas kõige rikkalikumalt leiduv valk. See annab kõõlustele ja kõhredele struktuurse stabiilsuse ja tugevuse, aidates moodustada liigeste otstes läikivad „padjad“, võimaldades liigestel vabalt ja mugavalt liikuda. Kuid vananedes kipub meie keha tootma vähem või madalama kvaliteediga kollageeni, mis viib liigeste liikuvuse vähenemiseni.

Marjade jõud

Proantotsüanidiinid on taimsete flavonoidide klass, mis pakub olulist antioksüdantset toimet kahjulike vabade radikaalidega võitlemiseks. Arvatakse, et neil on roll kollageeni tervisliku struktuuri säilitamisel, veresoonte toetamisel ja põletiku vähendamisel. Erksavärvilised puu- ja köögiviljad on nende tervist edendavate taimeühendite eriti rikkalikud allikad, seega tarbi rohkelt mustikaid, murakaid, punaseid ja lillasid viinamarju (seemnetega viinamarjades on rohkem proantotsüanidiine).

Lisaks on proantotsüanidiinirikkad toidud jõhvikad, ploomid, mustsõstrad, mustikad, sarapuupähklid, pistaatsiapähklid, pekaanipähklid, mandlid ja isegi aedoad. Teiste kasulike põletikuvastaste ürtide ja vürtside hulka kuuluvad kaneel, kurkumiin (vürtsikurkumis leiduv pigment), ingver, küüslauk ja cayenne’i pipar.

Parimad näpunäited tervete liigeste ja lihaste jaoks

  • Ülekaalu vähendamine, et leevendada liigestele avalduvat survet. See võib samuti aeglustada kõhre kadu ja leevendada valu.
  • Rühi parandamine. Keha keskosa tugevust saab parandada näiteks jooga või pilatesega.
  • Väldi kaela koormamist ja seljavalusid, kasutades vähem nutitelefoni. Kui oled innukas nutitelefoni kasutaja, proovi hoida selg neutraalsemas asendis, et vähendada koormust selgroole.
  • Tee regulaarselt kerget treeningut. Ujumine ja kõndimine aitab tugevdada lihaseid liigeste paremaks toetamiseks.
  • Dehüdratsioon võib soodustada lihasvalu, seega joo palju tervislikke vedelikke nagu köögiviljamahl, vesi ja taimetee ning vähenda kofeiini tarbimist.
  • Söö põletikuvastaseid toite, sealhulgas küüslauk, sibul, petersell, seller, rasvane kala, pähklid ja seemned.
  • Väldi rafineeritud toite, transrasvu, töödeldud toite ja suhkruid.
  • Söö vikerkaarevärvides puu- ja köögivilju.
  • Naudi toitvat rafineerimata “täistoitu”.



Sulle võivad huvi pakkuda ka teised liigeste tervist käsitlevad artiklid:



Seotud tooted