Hea seedimine on tervise alus!
Soolestik on tervise seisukohalt kesksel kohal ja korras seedimine on hea tervise üks olulisemaid alustalasid. Kui seedimine on halb ja soolestiku tervis on korrast ära, võib see mõjutada heaolu ja tervist laiemalt. Miks? Sest soolestik on kompleksne süsteem, mis on võimeline palju enamaks kui pelgalt toidu seedimine ja jääkainete väljutamine.
Soolestikus toodetakse enam kui 20 erinevat tüüpi hormoone, seal elutseb üle tuhande bakteriliigi ja seda kõike kontrollib soolestiku oma närvisüsteem, mis on peaaegu sama keeruline kui aju. Uuringutes on leitud, et probleemid soolestikus võivad soodustada ülekaalulisust, diabeeti, immuunsüsteemi häireid, autoimmuunhaiguseid, hormonaalseid tasakaalutusi, kroonilist väsimust, autismi, depressiooni, liigese- ja südamehaigusi.
Kahjuks on seedimisega seotud mured üha tavalisemad ja kaebused seedesüsteemis on juba üsna tavaline põhjus arsti juurde pöördumiseks. Probleemsest seedimisest annavad märku erinevad sümptomid alates puhitusest, ebaregulaarsest roojamisest kuni toidutalumatuse ja -tundlikkuseni. Soolestiku toimimine on keeruline ja sõltub omavahel seotud teguritest nagu “heade” ja “halbade” bakterite tasakaal, toidu seedimine, sooleseina terviklikkus ja soolestiku liikuvus. Et soolestik oleks terve, on vaja, et kõik need komponendid töötaksid üksteisega kooskõlas.
Seega, toit, mida me suhu pistame ja see kui efektiivselt/korralikult seda seedime, mõjutab meie tervist. Toit ei anna mitte üksnes kaloreid, see on üks komplekssemaid aineid, mida me mitu korda päevas oma kehasse saadame. Toiduvalikud, mida me päevast päeva ja tunnist tundi teeme, võivad mõjutada kogu meie olemust.
Et oskaksid aimu saada, kust Sinu probleemid seedimisega võivad alguse saada ja mida seedeprobleemide korral teha, käime läbi seedimise erinevad etapid.
Seedimise teekond
Esiteks on oluline kindlustada toidu põhjalik ja korralik seedimine. See on tegelikult palju keerulisem protsess kui esialgu tundub. Mälumine valmistab toidu ette, segades selle süljes olevate ensüümidega, mis aitavad toitu lagundada. Kui toit jõuab makku, segunevad toiduga maohape ja pepsiin, mis lagundavad valgud väiksemateks osadeks. Maohape tapab paljud bakterid, vähendades niimoodi immuunsüsteemi koormust. See on väga oluline staadium, mis muudab edasise seedimise palju kergemaks.
Toidu korralik mälumine muudab seedimise lihtsamaks ja võib olla lahenduseks lihtsamatele seedeprobleemidele. |
Valkude seedimise seisukohalt on väga oluline, et magu toodaks piisaval hulgal maohapet (ei liiga vähe ega liiga palju) ja mao tervise seisukohalt peab magu olema happe eest korralikult kaitstud. Et seedimise käigus maohape magu ennast ei kahjustaks, peavad mao seinad olema terved. Tänapäeval on väga levinud terviseprobleem „refluks“ ja seda järjest nooremate inimeste seas. Refluksi korral tungib maohape söögitorru, tekitades kõrvetavat tunnet ja ebameeldivat maitset. Tihti tuntakse ka, et mõned toiduained tekitavad maos ärritust või ebamugavust. Sel juhul võivad meie limaskestad, eriti maos ja söögitorus, vajada toetust.
Kuidas toetada mao limaskesti tõhusamaks seedimiseks?
Teatud taimeekstraktid võivad mõjuda seedekulglat rahustavalt. Limaskestade kaitseks on parim libejalakas , mis on tuntud oma seedekulglat rahustava ja limaskesta kaitsva toime poolest.
Tõhus viis seedimise toetamiseks ja soolestiku toetamiseks igapäevaselt on libejalakat sisaldav Libejalakas Pluss, mis sisaldab lisaks ka altee juurt ja gamma-orisanooli, mis kõik toetavad seedimist, limaskesti ja rahustavad seedekulglat.
Lisaks on limaskesta paranemise toetuseks väga vajalik tagada, et meil ei oleks tsingi puudust.
Oled Sa tundnud kõrvetavat tunnet maos? Kas mõned toiduained tekitavad maos ärritust või ebamugavust? Teatud taimeekstraktid võivad mõjuda seedekulglat rahustavalt. Limaskestade kaitseks on parim libejalakas, mis on tuntud oma seedekulglat rahustava ja limaskesta kaitsva toime poolest. |
Sa oled see, mida sööd!
Edasi liigub toit maost peensoolde. Siin asuvad tööle järgmised seedeensüümid, mis lagundavad kõik suured molekulid väiksemateks molekulideks. Need väikesed osakesed saavad alles soolestikust imenduda ning hakata keha jaoks olulisi ülesandeid täitma. See seedimise (lagundamise) etapp võib olla häiritud näiteks:
- liiga kiire söömise tõttu, mil toit jääb lõpuni mälumata ja neelame alla suuri toidu tükke koormates sellega järgmisi seedimise etappe ja / või
- maohappe/ensüümide puudulikkuse tõttu (mis tekib näiteks vananedes või teatud ravimeid, näiteks Omeprazoli, tarbides), mille korral seedimise efektiivsus langeb.
Lagundamata, pikalt sooles viibivad toiduosakesi võivad toiduks kasutada bakterid, kes hakkavad seda lagundamata toitu fermenteerima, põhjustades gaase ja puhitust. Samuti võivad lõpuni lagundamata jäänud osakesed läbida sooleseina ja selle kaitsvaid mehhanisme, misjärel immuunsüsteem võib neid läbitunginud osakesi pidada potentsiaalseteks vaenlasteks ja neid kui sissetungijaid rünnata, põhjustades põletikku. Sedalaadi põletik võib põhjustada ärritatud soole sündroomi sümptomeid ja tuua kaasa olukorra, kus määratakse ravimid, mis veelgi probleemi jätkumisele kaasa aitavad, tuues endaga kaasa nõiaringi.
Seedimine ja gluteen
Mõningaid toite võib olla raske seedida ja need võivad soolestikku ärritada. See võib tuleneda viisist, kuidas neid toite on töödeldud ja toodetud. Üks selliseid on gluteen. Gluteeni sisaldavates toitudes on valk nimega gliadiin, mida on üsna raske seedida.
On seisukohti, kus gluteenile omistatakse mitmeid seedeprobleeme ja tundliku seedimise korral võib gluteeni menüüst väljajätmine või selle tarbimise vähendamine mitmeid sümptomeid leevendada (nagu gaasid, puhitused, kõhulahtisus või kinnisus).
Tuntud gastroenteroloog dr Fasano on isegi välja käinud teooria „lekkiva soole“ ja gluteeni tarbimise vahelistest seostest. dr Fasano läheb koguni nii kaugele, et väidab, et immuunsüsteem ajab gluteeni segamini bakteritega ja käitub nii, nagu keha oleks nakatunud. Võib-olla on nüüd lihtsam mõista, miks gluteen võib põletikke kaasa tuua?
Toome siinkohal välja, et gluteeni uisapäisa menüüst välistamine ei ole kõigile inimestele tarvilik. Paljudel juhtudel võib gluteeni-tundlikkus olla segi aetud mitteimmunoloogilise reaktsiooniga FODMAPidele (teatud süsivesikud). Teiseks gluteeni välistamine võib paljudel juhtudel oluliselt vähendada päevast kiudainete tarbimist. Suurema täisteravilja (täisteraviljade hulka arvati ka gluteeni sisaldavad täisteraviljad) tarbimist on kogunisti seostatud madalama üldise suremusega ja suremusega südameveresoonkonnahaigustesse.
Soolebakterite tasakaal kui hea seedimise alustala
Soolestikus elavaid baktereid nimetatakse soolestiku mikrobiootaks. Need sõbralikud bakterid on meiega koos elanud kogu elu. Järjest enam leiab tõestust, et soolestiku bakterid mõjutavad ulatuslikult meie tervist. Esimene suur kokkupuude bakteritega toimub sünnihetkel (selles, kas ka lootena läbi platsenta bakteritega kokkupuude olemas on, selles on veel erinevaid seisukohti). Alates sellest mõjutavad bakterid oluliselt immuunsüsteemi arengut.
Kokkupuude keskkonnas leiduvate bakteritega aitab „programmeerida“ beebi immuunsüsteemi. Mõningates uuringutes on näidatud, et kui beebidel ei arene heade bakterite koloonia korrektselt, võib neil olla suurem kalduvus allergiatele ja nende immuunsüsteem võib olla nõrgem ning haigustele vastuvõtlikum.
Soolestiku immuunsüsteemil, mille kujunemisel mängivad rolli ka soolestiku bakterid, on väga oluline ülesanne – see peab eristama oma ja võõra, ja võõraste seas peab eristama molekulid, mida tolereerida ja millele algatada immuunreaktsioon. Niimoodi hoolitsetakse näiteks meie kehas selle eest, et immuunsüsteem ei reageeriks keskkonnateguritele nagu õietolm või kassikarvad.
Heade bakterite tasakaal seedimises on oluline ka selleks, et kaitsta meie soolestikku patogeenide eest. Näiteks kahjulike bakterite eest, mis põhjustavad toidumürgitust või pärmide nagu Candida albicans ülekasvu eest. Need patogeenid toodavad mürke, mis tekitavad meie soolestikus ebameeldivaid sümptomeid, põhjustades kõhulahtisust, krampe ja puhitusi. Me saame aidata seda tasakaalu taastada, manustades probiootikume. Eriti oluline on häid probiootilisi preparaate tarbida siis, kui võtad antibiootikume.
Kuidas toetada soolestiku baktereid paremaks seedimiseks?
Kui seedeprobleemid algasid pärast välisreisi, kõhuvalu või antibiootikumide kuuri, kui sümptomid on hullemad pärast söömist, eriti kui sööd palju suhkrut, süsivesikuid, pärmi (leib, õlu, vein) või kiudaineid (köögiviljad või täisteratooted), vajab soolestik toetust.
Parim sooletervise toetaja on õige toit. Soolebakterite tasakaalus hoidmiseks tarbi igapäevaselt:
- kiudainerikast toitu (kaunviljad, täisteraviljad, seemned, näiteks linaseemned, aga ka puuviljad ja marjad)
- hapendatud toitu (hapendatud köögiviljad nagu hapukapsas, kimtši, aga ka hapendatud piimatooted – arvesta ainult, et köögiviljadega saadavaid kiudaineid piimatoodetest kahjuks ei saa)
- oomega-3-rasvhappeid (rasvane kala, kolm korda nädalas, igapäevaselt oomega-3-rashvapeterikkad seemned või õlid, nagu lina-, tšiia- ja kanepiseemned või nende õlid, tudraõli)
- fütotoitained (need on põhjuseta alaväärtustatud ühendid taimedes, millel on positiivne toime meie tervisele. Leiad neid marjadest, puu- ja köögiviljadest – mida värvikirevam valik igapäevselt, seda parem).
Soolebakterite tasakaalutuse korral võib aga õige ja vajalik toit tekitada palju ebamugavust ja olemegi nõiaringis – teame, et peaksime kiudainerikast taimset toitu sööma, aga ei julge seedeprobleemide tõttu. Seega, kui Sinu toitumine on olnud tasakaalust väljas, oled läbinud antibiootikumikuuri, sul on olnud pikemat aega tugev stress, töötad öövahetuses või kui soovid toetada soolestiku bakterite tasakaalu, tasub kindlasti kaaluda probiootikumide kasutamist. Kõige parem ja turvalisem moodus on võtta iga päev tugevatoimelist probiootikumi, mis sisaldab hoolikalt valitud ja põhjalikult uuritud bakteritüvesid.
Seedimine ja sooleseina terviklikkus
Kas Sul on tekkinud toidututalumatus või -tundlikkus, reageerid ühtäkki teatud toiduainetele (näiteks piimatooted ja gluteeni sisaldavad toidud) kõhuvalu ja ebamugavustundega või hoopis allergiaga?
See tähendab, et Sul võib esineda suurenenud soolestiku läbilaskvus ehk rahvakeeli “lekkiv sool” ja on võimalik, et Sul on vaja toetada oma soole limaskestade (sooleseina) terviklikust. Soolestiku suurenenud läbilaskvus võib mõjutada kogu tervist ja heaolu. Sooleseina terviklikkus on oluline, kuna ühelt poolt on see barjääriks sise- ja väliskeskkonna vahel, et toksiinid ja patogeenid, aga ka seedumata toiduosakesed meid ei ohustaks. Teiselt poolt on soolesein oluline ka toitainete imendumiseks. See kahetine roll teeb soolestiku funktsiooni veelgi keerukamaks – eristada “head ja halba”. Kuid see eristamine on äärmiselt vajalik, et me ei reageeriks millelegi, millele ei peaks reageerima. See on ka põhjus, miks peame hoolitsema selle eest, et soolestikus ei tekiks liiga suurt koormust ja et soolesein oleks tugev ega laseks läbi lipsata millelgi, mis seda teha ei tohiks.
Sooleseina terviklikkuse toetamiseks on olulised mitmed komponendid, nende seas ka aminohape L-glutamiin ja tsink. Neid toitaineid leiab spetsiaalselt sooleseina terviklikkuse toetamiseks loodud GI kompleksist, mis toetab limaskesti, sooleseina ja taandab põletikku. Sellesse soolestikku toetavasse kompleksi on koondatud ainulaadne kombinatsioon L-glutamiinist, N-atsetüülglükoosamiinist, nukleotiididest, alfa-lipoehappest, ingverist, elusbakteritest, sealhulgas Lactobacillus salivariusest, A- ja C-vitamiinist ning tsingist. Kergesti vedelikesse segatav. Alternatiiv tablettidele või kapslitele või neile, kellel on seede- ja imendumisraskused.
Kui aga eelistad lisandit tarbida kapsli kujul, siis on Permatrol ainulaadne ja võimas toitainete kompleks, mis ühendab L-glutamiini, N-atsetüülglükosamiini ja elusbakterite segu.
Mõlemas lisandis on olulise tähtsusega L-glutamiin, mis võib kaitsta põletiku eest, parandada soolestiku barjäärifunktsiooni ja aidata vähendada soolestiku läbilaskvust.
Isegi kui Sa pole kindel, kas mul on see probleem või mitte, on soolestikku toetamine ja lekkiva soole ennetamine igati hea mõte!
Seedimine ja soolestiku motoorika
Kas Sul on probleeme ebaregulaarse roojamisega? Kõhulahtisus või kõhukinnisus – tunned mõnikord tungivat vajadust tualetti minna või võib-olla tühjendad soolestikku harvemini kui kord päevas?
Soolestiku motoorika tähendab toidu ja vedeliku liikumist läbi seedekulgla. Et olla tõhus, peab see toimuma õiges tempos, et võimaldada toksiinide ja jääkainete eemaldamist kehast, kuid piisavalt aeglane, et toitained jõuaksid toidust imenduda. Häiritud motoorika ja sellest tulenev liiga kiire või liiga aeglane seedetegevus (toidu seedimine, toitainete imendumine ja jääkide väljutamine) võib põhjustada mitmeid ebamugavaid sümptome. Tagajärjed võivad olla ka laiaulatuslikumad – häirunud toitainete omastamine, toksiinide, kolesterooli, liigsete hormoonide eemaldamine organismist.
Ka soolebakterite tasakaalutus võib mõjutada motoorikat. Toidukiudained aitavad väljaheitel vormuda ja pehmeneda, et parandada nii kõhukinnisust kui ka kõhulahtisust ning toidavad ka häid baktereid, toetades sellega üleüldist seedimist.
Kiudainete tarbimise suurendamiseks võta menüüsse toidud nagu näiteks rohelised banaanid, sibul, spargel, porrulauk, artišokid, sigur. Lisanditest on heaks abimeheks Prebio Nutripulber.
Soolestiku motoorika parandamisel võib abi olla ka uitnärvi reguleerimisel. Saad seda stimuleerida näiteks külma duššiga, probiootikumide, jooga, meditatsiooni ja sügava hingamisega.
Soovid oma seedimist ja soolestiku motoorikat toetada lisaks ka toidulisandiga?
Tasub proovida Coloclear Extra kompleksi. See sisaldab kiudaineid (linaseemnetest), et hoida sooled liikuvana ja toetada heade bakterite kasvu. Omab ka probiootilist toimet, kuid sisaldab tavapäraste piimhappebakterite asemel Bacillus coagulansi tüve, mis on vastupidav maohappele ehk soolestikku jõudmine on tagatud ja millel on näidatud head toimet kõhukinnisuse ja puhituste vastu. Lisaks on soolestiku toetamiseks lisatud aloe verat, apteegitilli seemneid ja lagritsajuurt.
Pane tähele!
Mõnikord võivad seedetrakti sümptomid olla seotud selliste seisunditega nagu Crohni tõbi, divertikuliit või koliit. Kui Sul esineb mõni järgmistest sümptomitest, räägi kindlasti oma perearstiga:
- veri või lima väljaheites
- seletamatu kaalulangus
- pikaajaliselt kestnud kõhulahtisus
- palavik
- tugev või äkiline valu või oksendamine
Soovitused korras seedimise toetamiseks
- Lisa oma menüüsse kergesti seeditavaid toite, näiteks supid, smuutid, mahlad ja köögiviljapüreed
- Söö korraga vähem ja väldi pidevat näksimist – see aitab pankreast toetada. Jäta õhtusöögi ja magamamineku vahele piisav aeg. Kui õhtuti liiga hilja süüa, võib see häirida und ning soolestiku võimet end öösiti taastada. Proovi mõningaid ravimtaimi, mis rahustavad soolestikku ja aitavad kahjustusi ravida. Libejalakas, altee, aloe vera ja lagrits on iseäranis head.
- Kondipuljongid on ideaalseks mikrotoitainete, kollageeni, aminohapete allikaks, mis on olulised soolestiku sisepinna jaoks. Taimetoitlasete jaoks on alternatiiviks köögiviljapuljong, kuhu on lisatud ürte, shiitake seeni ja vetikaid.
- Toidupäeviku pidamine võib aidata kindlaks teha toiduained, mis võivad sümptomeid tekitada. Tänapäeval leidub mitmeid telefoni äppe, mis aitavad märkida üles toite, mis me sööme. Püüa leida soolestikku ärritavatele toitude alternatiive või vähemasti nende tarbimist vähendada. Põhilised soolestiku ärritajad on toidud, mis sisaldavad gluteeni, piimatooted, suhkur ja kofeiin.
- Stressil on seedimisele tohutu mõju. Seetõttu on oluline leida aega puhkamiseks ja lõõgastumiseks. Hea viis lõõgastumiseks on käia jalutamas või veeta aega aias. Võid kasutada ka meditatsiooni äppe. Mineraalsoola vannid õhtuti on hea viis, kuidas lihaseid ja keha lõõgastada. Lavendel aitab soolestikku lõõgastada. Alakõhu massaaž võib samuti aidata pingeid leevendada ning soolestiku liikuvust parandada.
- Suurenda kiuainete osakaalu oma menüüs, et soolestiku liikuvust parandada. Lisa oma menüüsse toite, mis sisaldavad prebiootilisi kiudaineid – sigur, artišokk, sibul, porru ja spargel. Lahustumatud kiudained aitavad väljaheidet pehmendada ja regulaarsemaks muuta. India teelehe ehk psülliumi seemnekestadel ja ploomil on kergelt lahtistav toime. Magneesium võib vähendada kõhukinnisust, aidates rahustada närvisüsteemi.
- Võta probiootikume toidulisandina, et seedimisega seotud probleeme leevendada. Täiendav seedeensüümide manustamine võib aidata kaasa toidu paremale lagundamisele ja imendumisele, toetades heade bakterite tasakaalu soolestikus.
On tõsi, et seedeprobleemidega isikute arv on järjest kasvamas ning optimaalsel soolestiku toimimisel on meie tervisele palju suurem mõju kui pelgalt seedimine. Siiski on üsna palju, mida soolestiku toimimiseks ise saame ära teha, et ennast aidata ning destruktiivne tsükkel lõpetada. Hoolitse oma soolestiku eest ning soolestik aitab aastaid sinu tervist toetada!
Parimad tooted seedimise toetuseks
Sulle võivad huvi pakkuda ka teised sarnased artiklid
Allikad
- DerMarderosian A, Beutler JA. The Review of Natural Products by Facts and Comparisons. 1999. St Louis: Wolters Kluwer Co.
- DerMarderosian A, Beutler JA. The Review of Natural Products by Facts and Comparisons. 1999. St Louis: Wolters Kluwer Co.
- Langmead L et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral aloe vera gel for active ulcerative colitis. Aliment Pharmacol Ther. 2004; 19 (7): 739-47.
- Triantafyllidiet al. Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease. Annals of Gastroenterology : Quarterly Publication of the Hellenic Society of Gastroenterology. 2015;28(2):210-220.
- Fukai T et al. Anti-Helicobacter pylori flavonoids from licorice extract. Life Sci. 2002; 71 (12): 1449-63.
- Wittschier N et al. Aqueous extracts and polysaccharides from liquorice roots (Glycyrrhiza glabra L.) inhibit adhesion of Helicobacter pylori to human gastric mucosa. J Ethnopharmacol. 2009; 125 (2): 218-23.
- Yang J et al. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012; 18 (48): 7378-7383.
- Marlett JA et al. An unfermented gel component of psyllium seed husk promotes laxation as a lubricant in humans. Am J Clin Nutr. 2000; 72 (3): 784-9.
- Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Crit Rev Food Sci Nutr. 2001; 41 (4).
- Boyle NB, Lawton C, Dye L. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress – a systematic review. Nutrients. 2017; 9 (5): E429.
- Theodorou V et al. Effect of commensals and probiotics on visceral sensitivity and pain in irritable bowel syndrome. Gut Microbes. 2014; 5 (3).
- Lequette et al. Biofouling: Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry. J Bioadhesion and Biofilm Research. 2010; 26 (4): 421-31.
- Woelk H, Schlafke S. A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalised anxiety disorder. Phytomedicine. 2010 Feb; 17 (2): 94-9.