Kas detoks on vajalik?

Sõna detoks e. detoksifikatsioon kasutatakse väga tihti seoses puhta toitumise ja loomuliku elukeskkonnaga. Sageli seostatakse detoksi ka kaalulanguse, särava naha ja juuste, energia ning elurõõmuga. See on justkui mingi imerohi, mis lubab sind uueks muuta. Kuigi see võib tunduda millegi täiesti kättesaamatuna, on nendes lubadustes omajagu tõde. Traditsiooniliselt on paast või organismi puhastumine leidunud aset just aastaaegade vahetumise paiku. Organismi puhastumise traditsioon on väga pikk ja seda kasutatakse väga paljudes kultuurides juba tuhandeid aastaid. Ka Piiblist leiab viiteid toidupiirangute ning füüsilise ja aroomiteraapilise puhastumise kohta. Puhastumist praktiseeriti ka paljudes teistes kultuurides üle maailma, sealhulgas indiaanlaste juures, Antiik-Kreekas, Antiik-Roomas ja Põhjalas. Paljudes kultuurides leidub mõisteid, mis viitavad samal ajal nii keha loomulikule puhastumisele kui ka hingelisele puhastumisele.

Läbi aegade on tähistatud kevadist pööripäeva kui organismi puhastamise  perioodi algust, mis aitab enda elus selgust luua. Arvati, et pööripäev on parim aeg, et oma ellu kõrgemaid energiaid kutsuda ning  hingelist vabanemist otsida. Samas on sellisel traditsioonil ka oma praktiline külg. Nagu paljude teiste traditsioonide puhul, on ka organismi puhastumise rituaalidel olemas oma teaduslik tagapõhi. Selles artiklis püüame organismi puhastumise mõistet demüstifitseerida ning asjasse selgust tuua.

Biokeemiliselt tähistab detoksifikatsioon protsessi, mille käigus kehas kahjulikud ühendid nagu ravimid või mürgid jne muudetakse vähem toksilisteks aineteks, et need kehast väljutada. Võtame nüüd sammukese tagasi – miks üldse on vaja keha puhastumist, mis on need mürgid, millest on vaja vabaneda?

 

Siin on lühike nimekiri:
 

  • Pestitsiid, mida leidub meie toidus
  • Kõik ravimid, sealhulgas valuvaigistid
  • Raskmetallid, mis on meie keskkonnas
  • Vaktsiinides leiduvad lisaained
  • Plastikuühendid
  • Nahahooldus –ja hügeenitoodetes leiduvad ained
  • Joogivees leiduda võivad ühendid
  • Õhuvärskendajates leiduvad ühendid
  • Heitgaasid
  • Värvilõhnad, küünelakid, kodukeemias leiduvad toksilised ühendid jne

 

Kui sa peatud hetkeks ja mõtled kõigi nende kemikaalide peale, millega sa igapäevaelus kokku puutud, mis ei ole loodusest pärit, siis see võib päris šokeerivalt mõjuda.

Keskonnaspetsialistid viisid läbi uuringu, milles osales rohkem kui 2300 inimest ja jõudsid järeldusele, et keskmine inimene puutub päevas kokku keskmiselt 126 keemilise koostisosaga, mis pärinevad 9 erinevast kehahooldustootest.1 Üks viiest inimest puutub iga päeva kokku seitsme hügieenitoodetes leiduva kantserogeense ühendiga – hüdrokinoon, etüleendioksiid, 1,4-dioksaan, formaldehüüd, nitrosamiin, PAH (polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud) ja akrüülamiid. Naisi puudutav statistika on veelgi šokeerivam, kuna nad puutuvad päevas kokku veelgi rohkemate ühenditega – 168 koostisosaga 12 tootest.2 See on ainult jäämäe tipp, kuna kemikaalidega kokkupuude toimub ka kodukeemia, parfüümide, heitgaaside, üleküpsetatud toidu, pestitsiidide, plastiku jt ainetega kokkupuutes. Siit on hästi näha, kuidas 100st ühendist saab 1000.

 

Kõike seda silmas pidades, kuidas on võimalik, et me oleme ikka veel elus, funktsioneerime ning suudame hakkama saada pideva toksiinide juurdevooga? Meie kehas on väga keeruline ja peenelt häälestatud puhastumise süsteem, mis aitab mürkained kehast  väljutada – suures osas on selle eest vastutav maks, kuid olulised on ka nahk, neerud, põrn ja seedeelundkond?

Maksal on fenomenaalne võime muundada lipofiilseid (rasvalembeseid molekule) veeslahustuvamateks metaboliitideks, mida on lihtsam kehast väljutada. Maksal on kompleksne süsteem mürkide väljutamiseks, mis koosneb 1. ja 2. faasist ning vahel ka 3. detoksifikatsiooni faasist. Nagu võid ette kujutada, on maksal vaja nende protsesside toimimiseks päris palju ressursse - enamasti toitained, mida saame toidust või mida keha ise moodustab. Pilt hakkab vaikselt lahti rulluma. Pane ennast olukorda, kus sa elad linnas, sul on stressirikas töö, su toitumine ei ole ideaalne – koduteel ostad kohalikust supermarketist valmistoitu, millel on silt „tervislik“ ning loputad selle alla 1-2 klaasi veiniga. Kui siia lisada veel teatud geneetilised eelsoodumused, mis võivad teatud ensüümide aktiivsust kas vähendada või suurendada, mille tulemusel ei ole detoksifikatsioon enam nii efektiivne, siis on selge, et toksiinide hulk võib hakata vaikselt kehas kuhjuma. Kust siis tulevad kõik need maksa jaoks olulised toitained, mille abil saame oma keha puhastumist igapäevaselt toetada? Võib öelda, et maks oskab leida otseteid ja kasutada ära veel viimaseidki ressursse, mis stressi käes vaevleval isikul kehas alles on jäänud. Kui maks on teinud sedasama tööd juba aastaid ja suutnud kuidagi organismi puhastumisega hakkama saada, siis ei oleks paha mõte teda nüüd natuke toitainetega toetada!


Siit leiad nimekirja märkidest, et sinu maks ei toimi efektiivselt ja vajab lisatoetust:

  • Halb mälu ja mõtete udusus
  • Nõgestõbi, lööve, dermatiit või teised nahaprobleemid
  • Probleemid alkoholitaluvusega
  • Kohvitalumatus
  • Raskused kaalulangetamisel või kaalus juurde võtmisel
  • Kõhurasvumine
  • Tundlikkus erinevate kemikaalide suhtes
  • Pidev iiveldustunne
  • Kõhukinnisus
  • Rasvane väljaheide ja toidu seedimatus
  • Isupuudus
  • Gaasid alakõhus
  • Madal energiatase
  • Peapööritus
  • Kergesti tekkivad sinikad
  • Kollakad silmad
  • Tugevad kehalõhnad
  • Halb hingeõhk
  • Tume uriin ja väljaheide

 

Hea uudis on see, et maks on ainus organ, mis on õige toetuse korral võimeline end uuendama. Kuidas saame oma maksa kõige paremal moel toetada?

Üks spetsiifiline detoksifikatsiooniprotsess, mille eest maks vastutab, on sulfatsioon. Sulfatsiooni abil vabaneb keha alkoholist, hormoonidest, ksenobiootikumidest ja bakteriaalsetest toksiinidest. Sulfatsioon sõltub SULT ja SUOX geenidest ­– kui nendes geenides esineb polümorfisme, võib ülalmainitud sümptomite leevendamisel sulfatsiooni tee teotusest väga suur abi olla.


Artišokk ja organismi puhastumine

Siin on loetelu toitainetest, mis toetavad sulfatsiooni ja teisi detoksifikatsiooni teid:

  • Molübdeen aitab kaasa kehas leiduvate väävliühendite töötlemisele ning aitab maksal sulfititega hakkama saada.3 Paljudel inimestel on veinides ja kuivatatud puuviljades leiduvate sulfititega probleeme, mis viitab sellele, et nende maksas ei toimi sulfatsiooni nimeline detoksifikatsiooni tee piisavalt efektiivselt.
  • N-atsetüültsüsteiin on ühend, mida leidub valgurikastes toitudes (enamasti loomsed toiduained). N-atsetüültsüsteiin aitab kaasa olulise antioksüdandi glutatiooni tootmisele, mis on samuti optimaalseks keha puhastumise toimimiseks oluline. N-atsetüültsüsteiin aitab kaitsta ka raua liia puhul tekkida võivate oksüdatiivsete kahjustuste eest4 ning aitab kaitsta maksa erinevate kemikaalide ning paratsetamooli toksilisuse eest.5
  • Indool-3-karbinooli leidub enamasti ristõielistes aedviljades nagu brokoli, lillkapsas, kale, ja teistes rohelistel köögiviljades. See toitaine parandab maksa aktiivsust6 ning aitab aktiivselt kaasa östrogeeni lagundamisele.7 Me teame, et kehas ringlev östrogeen võib põhjustada selliseid sümptomeid nagu PMS ja teisi östrogeenist sõltuvad seisundeid8,9
  • Brokoli ja brokoliidude ekstrakt sisaldavad suures koguses sulfarofaani, mis aitab vähenda allergiliste reaktsioonide teket reostuse suhtes, pakkudes antioksüdantset kaitset.10 Brokoliidudel on väga tugev antioksüdantne toime, mis aitab kuni 95 % ulatuses vähendada vabade radikaalide kahjustusi.11 Sulfarofaan sisaldab isotiotsüanaati– fütokemikaali, mis parandab maksa võimet kahjulike östrogeeni metaboliitide deaktiveerimisel.12,13,14,15
  • Antioksüdandid nagu alfalipoehape ja granaatõunas leiduv ellaghape on võimsad rasvalembesed antioksüdandid,16 mis suudavad vähendada vabade radikaalide kahjustusi, kaitsta DNAd kahjustuste eest17 ja suurendada põletikuvastast ja antimutageenset aktiivsust.18 Alfalipoehape võib kaitsta mittealkohoolse maksarasvumise eest. 19,20
  • Artišokk aitab toetada maksa ja sapipõit ning parandada seedimist. Artišokki soovitatakse düspepsia ja toidu seedimatuse korral, mille tulemusel täkib ebamugavustunne kõhus, gaasid, kerge kõhukinnisus- või lahtisus, isutus või iiveldus. Artišokil on soodne toime ka sapiteede ja rasva seedimise häirete korral.21,22,23 On leitud, et artišokis sisalduv aine nimega luteoliin aitab kaasa kolesterooli taseme langetamisele.24,25
  • Takjas on puhastava toimega taim, mida soovitatakse samuti maksa töö toetuseks. Takjas kaitseb maksa ning tal arvatakse olevat ka vabu radikaale kahjutuks tegevaid omadusi.26,27,28  Kõrge inuliini ja limaainete sisaldus aitavad ühtlasi ka soolestikku puhastada.


Maksa tervise säilitamise seisukohalt tasuks jälgida aastaringselt neid nõuandeid 80/20 põhimõttel:

  • Vähenda elustiilist ja keskkonnast tingitud stressi nii palju, kui võimalik
  • Mõtle, kui palju on sul võimalik vähendada toksiinide hulka oma elus, muutes oma elustiili, toitumist ja keskkonda
  • Söö võimalusel kohalikku ja mahedalt kasvatud toitu
  • Joo piisavalt vett
  • Söö täisväärtuslikku toitu, mis ei sisalda rafineeritud ja töödeldud toiduaineid ega lisatud suhkruid
  • Söö kiudaine- ja toitainerikast toitu – värskeid puu-ja köögivilju, täisteravilju ning kõrge kvaliteediga liha ja kala
  • Suhtu ellu positiivselt


BioCare toidulisandid organismi puhastumise toetuseks


*Puhastav nutripulber 120 g

25,50 €

20,40 €

*Artišoki kompleks 90 kaps

24,66 €

19,73 €


Allikad


1. http://www.ewg.org/skindeep/2004/06/15/exposures-add-up-surveyresults/#.WsR7zohuZPZ

2. http://www.ewg.org/skindeep/2004/06/15/exposures-add-upsurvey-results/#.WsR754huZPZ

3. Johnson et al. Molybdenum cofactor deficiency in a patient previously characterized as
deficient in sulfite oxidase. Biochem Med Metabol Biol. 1988; 40: 86-93.

4. Swarnalatha et al. Oxidative stress in hemodialysis patients receiving intravenous iron
therapy and the role of N-acteylcysteine in preventing oxidative stress. Saudi J Kidney Dis
Transpl. 2010; 21: 852-8.

5. Ben-Ari Z, Vaknin H, Tur-Kaspa R. N-acetylcysteine in acute hepatic failure (nonparacetamol-induced). Hepatogastroenterology 2000;47:786–9.

6. Reed GA, et al. A phase I study of indole-3-carbinol in women: tolerability and
effects. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Aug;14(8):1953-60.

7. Michnovicz et al. Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-
carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst 1997;89(10):718-23.

8. Auborn et al. Indole-3-carbinol is a negative regulator of estrogen. J Nutr. 2003 Jul;133(7
Suppl):2470S-2475S

9. Kunimasa et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Aug;72(8):2243-6. Epub 2008 Aug 7.
Indole-3-carbinol suppresses tumor-induced angiogenesis by inhibiting tube formation and
inducing apoptosis.

10. Heber D, et al. Sulforaphane-rich broccoli sprout extract attenuates nasal allergic
response to diesel exhaust particles. Food Funct. 2014 Jan;5(1):35-41.

11. Chaudhary A, et al. Free radical scavenging, antiproliferative activities and profiling of
variations in the level of phytochemicals in different parts of broccoli (Brassica oleracea italica). Food Chem. 2014 Apr 1;148:373-80.

12. Park EJ, Pessuto JM. Botanicals in cancer chemoprevention. Cancer Metastasis Rev
2002;21:231-55.

13. Nestle M. Broccoli sprouts in cancer p
revention. Nutr Rev 1998;56:127-30

14. Zhang Y, Callaway EC. High cellular accumulation of sulphoraphane, a dietary
anticarcinogen, is followed by rapid transporter-mediated export as a glutathione conjugate.
Biochem J. 2002; 364: 301-7

15. Li et al. Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast
cancer stem cells. Clinical Cancer Research 2010 16 (9): 2580–2590.

16. Hwang Jm et al, 2010.

17.Constantinou A, Stoner GD, Mehta R, et al. The dietary anticancer agent ellagic acid is a
potent inhibitor of DNA topoisomerases in vitro. Nutr Cancer 1995;23:121-30.

18. Rogerio AP et al. Anti-inflammatory, analgesic and anti-oedematous effects of
Lafnoensia pacari extract and ellagic acid. J Pharm Pharmacol. 2006 Sep;58(9):1265-73

19. Jung et al. Alpha-lipoic acid prevents non-alcoholic fatty liver disease in OLETF
rats. Liver Int.2012; 32 (10): 1565-73.

20. Bustamante J, Lodge JK, Marcocci L, Tritschler HJ, Packer L, Rihn BH. Alpha-lipoic acid
in liver metabolism and disease; Free Radic Biol Med., 24 (6):1023-1039 (1998).

21. Kirchhoff R, Beckers CH, Kirchhoff GM, et al. Increase in choleresis by means of artichoke
extract. Phytomedicine 1994;1:107-115.

22 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653829

23 Matuschowski P. Testing of Cynara scolymus in the isolated perfused rat liver. 43rd Ann
Congr Soc Med Plant Res. 1996:3-7.

24 Kraft K. Artichoke leaf extract—recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and
gastrointestinal tracts. Phytomedicine. 1997;4:369-378.

25 Kupke D, von Sanden H, Trinczek-Gartner H, et al. An evaluation of the choleretic
activity of a plant-based cholagogue [translated from German]. Z Allgemeinmed .
1991;67:1046-1058.