artriit

Artriit – 5 soovitust, kuidas leevendada artriiti

Artriit on üldnimetus erinevate seisundite kohta, mis põhjustavad liigesepõletikku, tuues endaga kaasa valu, paistetuse, liigeste jäikuse ja liikumisvõime languse. Siia alla kuulub osteoartriit, reumatoidartriit ja podagra. 2013 aastal raviti üle 8 miljoni osteoartriidiga inimest.[i] Teisest küljest on reumatoidartriit autoimmuune seisund, mille puhul ründab immuunsüsteem inimese enda liigeseid. Seda esineb paju harvemini, aga nagu teistegi autoimmuunsete seisundite korral, on selliste juhtumite hulk tõusuteel.

Paljudel artriidi vormidel on sarnased tunnused: krooniline põletik, vabade radikaalide kahjustused ning liigeskoe progresseeruv kahjustumine.

Oleme kokku kogunud peamised soovitused, kuidas liigeste tervist toetada, vähendada valu, vältida liigeste kahjustumist ning parandada üldist tervist.

1. Leevenda artriidi sümptomeid toitumise parandamisega 

Pane rõhku töötlemata toiduainetele, eriti aedviljadele ning headele valguallikatele, näiteks mahedalt kasvatatud ja vabapidamisel peetud loomade liha ning metsikult kasvanud kala. Püüdle selle poole, et tarbida 7 portsjonit erivärvilisi aedvilju päevas, et saada võimalikult palju erinevaid toitaineid ja antioksüdante.

Mõnedel inimestel esineb teatud toiduainete suhtes tundlikkust või talumatust, mis võib nende seisundit kehvemaks muuta. Kui sul on reumatoidartriit, siis üldiselt soovitatakse vältida gluteeni ja piima sisaldavaid toiduaineid. Lisaks sellele seostatakse toidus leiduvad lektiine (peamiselt teraviljades ja kaunviljades) reumatoidartriidi korral sooleseina kahjustusega.[ii]

Mõned inimesed reageerivad ka karumustika perekonna köögiviljades (tomatites, paprikates, kartulites, baklažaanides ja tšillides) leiduvale solaniinile. Kuigi tõendeid ei ole justkui piisavalt, ütlevad paljud inimesed, et nende sümptomid  on peale nende aedviljade menüüst välja jätmist leevenenud.

2. Toeta liigeste paranemist

Sidekude koosneb teatud kindlat tüüpi rakkudest, mida kutsutakse kondrotsüütideks, mis aitavad toota ja säilitada sidekoe maatriksit. Viimane koosneb peamiselt kollageenist ja spetsiaalsetest molekulidest, mida kutsutakse protoglükaanideks ja glükoosaminoglükaanideks (GAGd), ehk siis glükoosamiinist, kondroitiinist ja hüaluroonhappest.

Liigeste kahjustumist seostatakse ebapiisava GAGde, proteoglükaanide ja kollageeni sünteesiga, mis vaatamata füüsilisest stressist, traumadest, autoimmuunhaigustest ja vanaemisest tingitud liigeskoe hävinemisele aitavad kudesid uuendada. Glükoosamiin  võib aidata parandada ligamente, kõõluseid ja sidekude. Glükoosamiinhüdrokloriidi tarbimine 1500 mg päevas aitab vähendada reumotoidartriidiga isikutel valu, [iii] samal ajal kui kontroitiinsulfaat suurendab sidekoe mahtu [iv], vähendab valu [v], hommikust liigeste jäikust ning vajadust paratsetamooli kasutada.[vi]

Ühes uuringus leiti, et kondroitiin kombineerituna glükoosamiiniga aitas osteoartriidi sümptomeid ja liigeste jäikust vähendada teisest kasutusnädalast alates. [vii] MSM sisaldab väävlit, mis aitab valu kontrolli all hoida ning kudesid üles ehitada. Artriidiga isikud, kes on võtnud MSMi, on saanud väga häid tulemusi. [viii]MSMi ja glükoosamiini kombinatsioon on andnud isegi paremaid tulemusi valu ja paistetuse leevendamisel kui need toitained eraldi võetuna. [ix]

oomega-3-rasvhapped ja artriit


3. Vähenda põletikke

Põletik on see, mis põhjustab valu ja paistetust, ja kui on tegemist kroonilise põletikuga, võib see märkimisväärselt suurendada liigeste kahjustumist ja pidurdada loomulikke paranemisprotsesse. Et põletikku alanda, lisa oma menüüsse võimalikult palju põletikke alandavaid toite. Siia alla kuuluvad: rasvased kalad (makrell, sardiinid, metsik lõhe), mis sisaldavad kõrges annuses oomega-3 rasvhappeid EPA ja DHA; maitsetaimed ja vürtsid, eriti kurkum, ingver, kaneel, rosmariin ja salvei; puu- ja köögiviljad, eriti rohelised lehtviljad, ristõielised köögiviljad ja marjad.

Kalaõli tarbimine toidulisandina võib märkimisväärselt alandada põletikku tekitavate molekulide tootmist kehas[x]  ja vähendada jäikust[xi] ja valu[xii]. Kalaõli aitab suurendada ka kollageeni sünteesi.[xiii]

Fütokemikaalidel nagu kurkumiinil ja kurkumil[xiv] või männikoores leiduvatel proantotsüanidiinidel[xv] on samuti põletikuvastased omadused. Kurkumiin võib märkimisväärselt vähendada liigesepõletikke ja valu, mida seostatakse reumatoid-[xvi] ja osteoartriidiga.[xvii]

4. Optimeeri D-vitamiini taset vähendamaks reumatoidartriidi riski

Madala seerumi D3-vitamiini taseme puhul on leitud negatiivne korrelatsioon reumatoidartriidiga. Kõrgemat D-vitamiini tarbimist seostatakse madalama reumatoidartriidi riskiga ja märkimisväärse kliinilise paranemisega, mis on tõenäoliselt seotud D-vitamiini immuunsüsteemi moduleeriva võimega.[xviii]  Lase oma D-vitamiini taset kontrollida ja võta vajadusel hea imendumisega, emulgeeritud vormis D-vitamiini.


5. Hoolitse oma seedimise eest

Halb seedimine, mis tuleneb madalast maohappe tasemest või ensüümide puudusest, võib suurendada toidus leiduvate allergeenide (gluteeni, piima) mõju, soodustades immuunreaktsioone.[xix]  Probiootikumid,  sealhulgas Lactobacillus acidophilus[xx] ja salivarius[xxi], aitavad vähendada põletikunäitajaid ja immuunsüsteemi tasakaalustada.

Suurenda kiudainete tarbimist, et soolestikus leiduvatele kasulikele bakteritele toitu anda. Parimad kiudaineallikad on sibul, küüslauk, artišokk, laugulised, kapsas ja jahvatatud linaseemned.

Seotud tooted

Sarnased postitused

Kasutatud allikad

[i] Arthritis Research UK (2013). Osteoarthritis in General Practice.

[ii] Cordain et al. Modulation of Immune Function by Dietary Lectins in Rheumatoid Arthritis. British Journal of Nutrition. 2000; 83: 207-17.

[iii] Nakamura et al.. Effects of glucosamine administration on patients with rheumatoid arthritis. Rheumatol Int. 2007; 27: 213-8.

[iv] Railhac JJ, et al. Effect of 12 monthstreatment with chondroitin sulfate on cartilage volume in knee osteoarthritispatients: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study using MRI. Clin Rheumatol. 2012;31(9):1347-57.

[v] Möller I, et al. Effectiveness of chondroitin sulphate in patients with concomitant knee osteoarthritis and psoriasis: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Osteoarthritis Cartilage. 2010;18 Suppl 1:S32-40.

[vi] Gabay C, et al. Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center. Arthritis. Rheum. 2011;63(11):3383-91.

[vii] Puente R, et al. Comparison of the efficacy and tolerability of chondroitin plus glucosamine and D-002 (beeswax alcohols) in subjects with osteoarthritis symptoms. Rev Fac Cien Med Univ Nac Cordoba. 2017;74(2):107-118.

[viii] No author. Methylsulfonylmethane (MSM) monograph. Alt Med Rev. 2003; 8 (4): 1514-22.

[ix] Usha PR, Naidu MU. Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis. Clin Drug Investig. 2004;24(6):353-63.

[x] McLean et al. 2007. Effects of omega-3 fatty acids on lipids and glycemic control in Type 2 diabetes and the metabolic syndrome and on inflammatory bowel disease, rheumatoid arthritis, renal disease, systemic lupus erythematosus and osteoporosis. Summary, Evidence Report/Technology Assessment NO 89. Publication NO. 04-E012. Rockville MD: Agency for Healthcare and Quality.

[xi] Kremer JM et al. Effects of high-dose fish oil on rheumatoid arthritis after stopping nonsteroidal antiinflammatory drugs. Clinical and immune correlates. Arthritis Rheum. 1995;38(8):1107-14.

[xii] Goldberg, Katz. Meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain. Pain. 2007; 129: 210-23.

[xiii] Hankenson et al. Omega-3 fatty acids enhance ligament fibroblast collagen formation in association with changes in interleukin-6 production. Proc Soc Exp Biol Med. 2000; 223 (1): 88-95.

[xiv] Hong J et al. Modulation of arachidonic acid metabolism by curcumin and related βdiketone derivatives: effects of cytosolic phospholipase A2, cyclooxygenases and 5- lipoxygenase. Carcinogenesis. 2004; 25 (9): 1671-1679.

[xv] Wen-Guang et al. Anti-inflammatory effect and mechanism of proanthocyanidins from grape seeds. Acta Pharmacol Sin. 2001; 22 (12): 1117-20.

[xvi] Park et al. Curcumin induces apoptosis and inhibits prostaglandin E(2) production in synovial fibroblasts of patients with rheumatoid arthritis. Int J Mol Med. 2007; 20: 365-72.

[xvii] Daily JW et al. Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Med Food. 2016; 19 (8): 717-729.

[xviii] Kostoglou-Athanassiou I, Athanassiou P, Lyraki A, Raftakis I, Antoniadis C. Vitamin D and rheumatoid arthritis. Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism. 2012;3(6):181-187. doi:10.1177/2042018812471070.

[xix] Untersmayr E, Jensen-Jarolim E. The role of protein digestibility and antacids on food allergy outcomes. The Journal of allergy and clinical immunology. 2008;121(6):1301-1310

[xx]Resta-Lenert S, Barrett KE. Probiotics and commensals reverse TNF-alpha- and IFNgamma-induced dysfunction in human intestinal epithelial cells. Gastroenterology. 2006;130(3):731-46.

[xxi] Diaz-Ropero MP et al. Two lactobacillus strains, isolated form breast milk, differently modulate the immune response. J App Microbiol. 2007;102(2):337-43.


Liitu meie uudiskirjaga

0